Lihaa luonnonlaitumilta

1 min lukuaika

Maisema mielessä

Luonnonlaidunpäivässä halutaan tarjota ihmisille tietoa lihantuotannon myönteisistä luontovaikutuksista, vastapainona syytöksille luontokadon ja ilmastonmuutoksen aiheuttamisesta.

Luonnonlaidunblogi kuva
Hirvensalmen Tuukkalan kylällä tutustuttiin Kiesilän tilan valtakunnallisesti arvokkaaseen niittyyn. Kuva: Tarja Pajari

Juhannusta edeltävänä lauantaina vietetään luonnonlaidunpäivää. Sen myötä halutaan tarjota ihmisille tietoa lihantuotannon myönteisistäkin luontovaikutuksista, vastapainona syytöksille luontokadon ja ilmastonmuutoksen aiheuttamisesta. 

Suomessa etenkin luonnonlaitumilla laiduntava karja edistää luonnon monimuotoisuutta ylläpitämällä monimuotoista niittykasvillisuutta. Siitä hyötyvät erilajisista niittykasveista riippuvaiset hyönteiset. Myös laiduneläinten lannassa elää hyönteisiä. Hyönteiset puolestaan ylläpitävät runsasta lintukantaa – muodostuu monimuotoisia ravintoketjuja. 

Monipuolinen ravintokasvivalikoima sekä virikkeellinen ja liikkumaan kannustava ympäristö tukevat laiduneläinten hyvinvointia ja mahdollistavat lajityypillisen käyttäytymisen. 

Tärkeänä tavoitteena on myös tarjota osallistujille mukava maatilavierailu: hyviä makuja, kauniita maalaismaisemia ja leppoisaa yhdessäoloa.

Teemapäivän avulla tuemme maatalousyrittäjiä, jotka tuottavat vastuullista kotimaista ruokaa, turvaavat huoltovarmuutta ja pitävät maaseudun elävänä.

Pellolta pöytään näkyväksi -hankkeessa yhdessä Maa- ja kotitalousnaisten, Luonnonlaidunlihan tuottajien sekä paikallisten yhteistyökumppaneiden kanssa järjestimme Luonnonlaidunpäivän tapahtumat 14.6.2025 Etelä-Savossa, Kymenlaaksossa ja Pohjois-Karjalassa. 

Saara Ryhänen
maisema- ja ympäristöasiantuntija
Etelä-Savon MKN maa ja kotitalousnaiset