Katselen Kallavettä

2 min lukuaika

Maisema mielessä

”Kallavesj, Kallavesj, kallis kaeslarantonesj!

Kallavesi sinikkajokela 4

”Kallavesj, Kallavesj, kallis kaeslarantonesj! Siellä päevät puikkelehtii, siellä kuikat, laevat tehtii…”.

Itsenäinen Suomi ja Kallavesj -laulu ovat saman ikäisiä. Vaikka en alkujaan olekaan savolainen, on Kallavesj -laululla minulle suuri merkitys ja olen laulanut sitä useita kertoja. Aina kauempaa maailmalta palatessa vesistö Kuopion ympärillä valloittaa.

Kallavesi on Suomen kymmeneksi suurin järvi. Rantaviiva on rikkonainen ja viehättäviä lahtia, niemiä ja salmia on paljon. Vesistön saaristo on sisämaan suurimpia. Kuopion kaupunki sijaitsee Kallaveteen työntyvällä niemellä ja maamerkkejä ovat mm. Puijo ja Neulamäki. Kallaveden saaret ovat kallioisia ja rannoilla on paljon lehtoja.

Minulle Kallavesi on tarjonnut todellisia elämyksiä sekä kesällä että talvella. Kesällä olemme olleet vesillä puupaatillamme, verkkaisesti maisemista nauttien ja kuunnellen, kun ”laevat huuteloo”. Talvella retkiluistelu ja hiihto avaralla ulapalla tai auratuilla urilla tarjoavat rauhaa ja hiljaisuutta – tilaa on ja maiseman värit eri valaistuksessa vaihtelevat.

Onko uhkia näkyvissä?

Missä kunnossa tämä nautintoja tarjoava helmi on? Eihän vain ole niin, että ”kakku on päältä kaunis”?

Muovi on yksi niistä asioista, joka rumentaa kuvaa. Itä-Suomen yliopisto ryhtyi viime vuonna tutkimaan muovin määrää Kallavedessä. Tulos oli yllättävä. Mikromuovin eli mikroskooppisten pienten muovihiukkasten määrä näytteissä ylitti odotukset.

Muovi ei ole kaunistus maisemassa, ja lisäksi mikromuovi on iso uhka vesiympäristössä. Mikromuovi ei hajoa, vaan aiheuttaa ongelmia kaikelle vesielämälle.

Asia koskettaa meitä kaikkia, koska olemme paljolti itse ongelman aiheuttaneet. Meidän on kaikkien syytä kiinnittää huomiota siihen, miten muovia käytämme – erityisesti luonnossa. Koska muovia on kaikkialla, emme millään pysty estämään mikromuovin kulkeutumista vesistöihin, mutta me voimme estää omalla käytöksellämme ”makromuovin” joutumisen järviimme. Suurin osa siitä roskasta, jota ihmiset rannoille ja vesistöihin jättävät, on muovia.

Kallaveden rannoilla ollaan hyvin huolissaan sinne suunnitellun biojalostuslaitoksen ympäristövaikutuksista. Huoli on aiheellinen, mutta sen sijaan, että kiinnitetään huomiota vain teollisuuteen, tulisi jokaisen rannoilla ja vesillä liikkujan kantaa huolta myös omasta ympäristökäyttäytymisestään.

Nautinnollisia hetkiä Kallaveden maisemissa - ”Kallavesj, Kallavesj, suarinesj ja salaminesj… missä laevat huuteloo: Kuopijoo, Kuopijoo!”

Sinikka Jokela
maisema-asiantuntija
Pohjois-Savon maa- ja kotitalousnaiset

Maisema mielessä on Maa- ja kotitalousnaisten MKN Maisemapalveluiden blogisarja, jossa kerrotaan Suomen kauneimmista ja arvokkaimmista maisemista sekä työstä ja vapaa-ajasta maiseman parissa. Kirjoittajat työskentelevät Maa- ja kotitalousnaisten ja ProAgrian maisema-asiantuntijoina.