Pellavaperinnettä tutuksi

2 min lukuaika

Järjestötoiminta· Järjestökampanjat

Kokeilisitko pellavan viljelyä ja käsittelyä?

Pellavapelto ja logo scaled Elsa Hietala

Pitkiä pellavia… huudettiin ennen laskiaismäessä ja mitä pidemmälle kelkka liukui, sitä pidempiä pellavia uskottiin seuraavana kesänä kasvavan.

Pellava oli aiemmin Suomessa tärkeä viljelykasvi. Pellava käsiteltiin langoiksi, joista kudottiin kankaat ja niistä valmistettiin vaatteita, pöytäliinoja sekä liinavaatteita. Tekokuidut ja puuvilla ovat korvanneet pellavaa paljon vaatteissa ja puuvilla liinavaatteissa, joten pellavan viljely tyrehtyi lähes täysin Suomessa. Viljely elpyi hetkellisesti pakon sanelemana sotien aikana. Nyt kuitupellavan viljely jälleen kiinnostaa jälleen harrastusmielessä.

Ajankohtaista juuri nyt:

Osallistu Pellavan matka kuidusta langaksi -webinaariin, joka on ti 11.4.2023 kello 18.00. Lue lisää webinaarista.

Neliömetri pellavaa -hankkeella on juuret Ruotsissa
Ruotsissa Neliömetri pellavaa -hanke on innostanut runsaan joukon ihmisiä kokeilemaan pellavan kasvatusta neliön alalla. Ruotsi on kutsunut muita Pohjoismaita mukaan tutustumaan pellavan kasvatukseen. Suomessa hanketta vetää Taitoliitto, jossa yhteistyökumppaneina Maa- ja kotitalousnaisten lisäksi ovat ProAgria ja Suomen maatalousmuseo Sarka. Tavoitteena on tehdä pellavan viljelyä tutuksi sekä edistää pellavaperinnettä.

Kasvata neliömetri pellavaa
Tavoitteena on saada osallistujia mahdollisimman paljon kasvattamaan pellavaa neliömetrin alalla. Osasta Taitoyhdistysten toimipaikoista saa siemenpusseja, joissa on siemeniä sopivasti neliömetrin alalle. Taitoyhdistykset ja niiden toimipaikat löydät täältä. Siemenpusseja ei ole jaossa Taito Itä-Suomi, Taito Keski-Pohjanmaa ja Nylands handverk -yhdistysten toimipaikoissa.

Maa- ja kotitalousnaiset kasvattavat aarin pellavaa

Vaikka hanke on nimeltään Neliömetri pellavaa, Maa- ja kotitalousnaisten osalta hankkeeseen tavoiteltiin aiemmin keväällä mukaan yhdistyksiä tai henkilöitä, jotka kasvattaisivat pellavaa 100 neliömetrin eli aarin alalla. Mukaan saatiin noin 20 osallistujatahoa, joille siemenet on toimitettu. Projekti tarjoaa yhteisöllistä tekemistä pellavan kasvatuksessa ja alasta saa satoa pellavan käsittelyä varten. Keskeinen viljelypaikka esimerkiksi taajaman, kirkonkylän tai kaupungin liepeillä, jolloin yleisö voi myös helposti seurata pellavan kasvamista ja pellolla tehtäviä toimenpiteitä. Aihe kiinnostaa varmasti myös mediaa. Syksyllä työt jatkuvat sadon korjuulla ja pellavan käsittelyllä ja ensi vuonna kehräämisellä ja kudonnalla.


Pellavan kasvatusohjeet ja kasvatuskokemuksien taltiointi
Katso pellavan viljelyohjeet tästä.

Suomen maatalousmuseo Sarka kerää kokemuksia pellavan kasvatuksesta ja käsittelystä. Ohjeet taltiointiin löydät tästä.

Ullakoilta ja aitoista voit löytää pellavan käsittelyyn tarvittavia välineitä
Tutkikaapa myös aitat ja ullakot, jos sieltä löytyisi pellevan käsittelyyn tarvittavia välineitä kuten rohka, pellavaloukku, lihta, häkilä ja rukki.

Lue lisää hankkeesta ja pellavasta.

Kuvat: Mikko Hielala, Elsa Hietala

Yhteistyössä Maa- ja kotitalousnaisten kanssa Neliömetri pellavaa -hankkeessa: Taitoliitto, ProAgria, Suomen maatalousmuseo Sarka, Maatiainen ry, Seurasaaren ystävät ry ja Seurasaaren ulkomuseo