Pellavaperinnettä tutuksi

2 min read

Järjestötoiminta· Kampanjat

Kokeilisitteko pellavan viljelyä?

Pellavapelto ja logo scaled

Pitkiä pellavia… huudettiin ennen laskiaismäessä ja mitä pidemmälle kelkka liukui, sitä pidempiä pellavia uskottiin seuraavana kesänä kasvavan.

Ruotsissa Neliömetri pellavaa -hanke on innostanut runsaan joukon ihmisiä kokeilemaan pellavan kasvatusta neliön alalla. Ruotsi on kutsunut muita Pohjoismaita mukaan (tutustumaan pellavan kasvatukseen). Suomessa hanketta vetää Taitoliitto, jossa yhteistyökumppaneina Maa- ja kotitalousnaisten lisäksi ovat ProAgria ja Suomen Maatalousmuseo sarka. Tavoitteena on tehdä pellavan viljelyä tutuksi sekä edistää pellavaperinnettä.

Pellava oli aiemmin Suomessa tärkeä viljelykasvi. Pellava käsiteltiin langoiksi, joista kudottiin kankaat ja niistä valmistettiin vaatteita, pöytäliinoja sekä liinavaatteita. Tekokuidut ja puuvilla ovat korvanneet pellavaa paljon vaatteissa ja puuvilla liinavaatteissa, joten pellavan viljely tyrehtyi lähes täysin Suomessa. Viljely elpyi hetkellisesti pakon sanelemana sotien aikana. Nyt kuitupellavan viljely jälleen kiinnostaa jälleen harrastusmielessä.

Maa- ja kotitalousnaisten yhdistykset kasvattamaan pellavaa

Maa- ja kotitalousnaisten osalta hankkeeseen tavoitellaan mukaan yhdistyksiä, jotka kasvattaisivat pellavaa 100 neliömetrin eli aarin alalla. Projekti tarjoaa paikkakunnalla yhteisöllistä tekemistä pellavan kasvatuksessa ja käsittelyssä. Keskeinen viljelypaikka esimerkiksi taajaman, kirkonkylän tai kaupungin liepeillä, jolloin yleisö voi myös helposti seurata pellavan kasvamista ja pellolla tehtäviä toimenpiteitä. Aihe kiinnostaa varmasti myös mediaa. Syksyllä työt jatkuvat sadon korjuulla ja pellavan käsittelyllä ja ensi vuonna kehräämisellä ja kudonnalla. Jos kiinnostuitte edistämään pellavaperinnettä, ottakaa pikaisesti yhteyttä helena.velin@maajakotitalousnaiset.fi tai 040 527 1579 siementen toimittamiseksi. Siemenet ovat ovat ilmaiset.

Tavoitteena on saada yhdistysten lisäksi myös yksittäisiä osallistujia mahdollisimman paljon kasvattamaan pellavaa neliömetrin alalla. Taitoyhdistysten toimipaikoista voi ostaa muutamalla eurolla siemenpussin, joissa on siemeniä sopivasti neliömetrin alalle.

Tutkikaapa myös aitat ja ullakot, jos sieltä löytyisi pellevan käsittelyyn tarvittavia välineitä kuten rohka, pallavaloukku, lihta, häkilä ja rukki.

Kuvat: Mikko Hielala, Elsa Hietala