Leipäjuustoa ja ruokaperinteitä - FB live 6.6. klo 18.

2 min lukuaika

Ruokaperinteet tutuksi live tänään 6.6. klo 18.00-18.30.
Asta Asunmaan vieraaksi saapuu Mervi Niemi-Huhdanpää Aisapari ry:stä. FB livessä he valmistavat leipäjuustoa ja juttelevat ruokaperinteistä. Keittiössä häärii myös Nanna Rintala. Tervetuloa linjoille kaikki ruuan ja perinteiden ystävät! Liity mukaan linjoille tästä: linkki lisätään aivan pian

Leipajuusto

Pikkuinen Leipäjuusto

valmistetaan juustonjuoksuttimella. Paras ja runsain juustomassa valmistuu tilamaidosta. Mitä vähemmän maitoa on käsitelty, sen paremmin se juustoutuu. Kaupasta kannattaa valita normaali tai luomutäysmaito.

2 l maitoa

0,5 - 1 rkl juustonjuoksutinta

0,5 - 1 rkl suolaa

Lämmitä maito kattilassa kädenlämpöiseksi (tässä työvaiheessa voi käyttää apuna lämpömittaria, kädenlämpöinen n. 36–37 astetta). Lisää juoksutin sekoitellen lämpimään maitoon ja peitä kattila kannella. Odota hetkinen, n.20 min. - puoli tuntia, jonka jälkeen odottaa kattilan täydeltä juustomassaa!

Juustomassaan sitoutuu heraa, joka saadaan irtoamaan juustomassa rikkomalla. Käytä esim. pallovatkainta, jolla saa vedettyä monta viiltoa kerralla, veitsi, kauha tai lusikka käy myös hyvin. Taas odotellaan; juuston valmistus on hidasta. Vähitellen heraa alkaa erottua kellertävänä nesteenä.

Nosta juustomassaa kostutetulla harsolla vuorattuun lävikköön ja samalla puristele heraa juustosta. Voit myös painella juustomassan käsin kattilan pohjalle. Parhaat työvälineet ovat reikäkauha ja puhtaat kädet. Lävikön pohjalle alkaa muotoutua paksu juustokiekko. (Juusto kiinteytyy entisestään, kun se nostetaan valumaan jääkaappiin seuraavaan päivään.)

Leipäjuuston voi suolata massaan tai vasta valmiina paistettuna juustona.

Leipäjuuston ruskistaminen onnistuu sähköuunissa, vaikka aito leipäjuusto loimutetaan avotulella juustolaudalla. Säädä uuni niin kuumalle kuin pystyt ja käytä grillaustoimintoa. Juustosta irtoaa reilusti heraa paistamisen aikana, joten kannattaa laittaa juusto reunalliseen uunivuokaan. Uunin pohjalle tippuva hera käryää paljon. Juuston voi paistaa vain toiselta puolelta tai molemmin puolin. Tavoite on kauniin ruskeapilkullinen pinta.