Japanilainen huippukokki saapuu Pohjois-Karjalaan syksyllä

2 min lukuaika
20230306 150051
Den-ravintola

Japanilainen huippukokki saapuu Pohjois-Karjalaan syksyllä

Itä-Suomen Maa- ja kotitalousnaisten syksyllä 2022 aloittama yhteistyö Italiassa asuvan Yukako Saiton kanssa mestarikokki Zaiyu Hasegawan vierailun järjestämiseksi Pohjois-Karjalaan on askeleen lähempänä. Pohjois-Karjalan maakuntajohtaja Markus Hirvonen toivotti Zaiyu Hasegawan tervetulleeksi Pohjois-Karjalaan Tokiossa maaliskuun alkupuolella. Zaiyu Hasegawan luotsaama Den ravintola valittiin Aasian parhaimmaksi ravintolaksi vuonna 2022, ravintola löytyy myös maailman 50 parhaan ravintolan listalta.

Pilotti-hankkeella avataan ovia Japanissa

Maa- ja kotitalousnaisten Itä-Suomen yrityspalveluiden hallinnoiman Elintarvikeviennin aloitus Japaniin ‑pilottihankkeen yhtenä keskeisenä toimenpiteenä toteutettiin verkostoitumismatka Tokioon maaliskuun alkupuolella. Hankkeen tavoitteena on myös tuottaa ajantasaista tietoa Japanin elintarviketoimialasta, avata vientikanavia sekä kartoittaa tärkeimmät myyntitapahtumat ja messut. Verkostoitumismatkalla pohjoiskarjalaiset Japani-toimijat pääsivät myös maistamaan Hasegawan taidonnäytteitä Den-ravintolassa ja samalla pääsivät myös Hasegawasta tehtyyn Japanin yleisradion NHK:n Face to Face tv-ohjelmaan. Tv-kanavalla on yli 40 miljoonaa tilaajaa.

Japanin televisiossa esitetyn ohjelman voi katsoa osoitteesta Hasegawa Zaiyu: Conveying Culinary Passion - Face To Face | NHK WORLD-JAPAN On Demand

Elintarvikeviennin aloitus Japaniin ‑pilottihankkeen tärkein tavoite on avata ovia ja verkostoja pohjoiskarjalaisille elintarviketoimijoille Japanissa ja tämä tavoite saavutettiin hienosti Tokion matkalla, kertoo hankevastaava Jaana Puhakka. Japanilaisessa liiketoimintakulttuurissa keskeistä on henkilökohtaiset suhteet ja verkostot ja kauppasuhteiden aloittaminen on pitkä prosessi.

- Pitkäjänteinen työ voi tuottaa parhaillaan hyvin tuottoisan ja sitoutuneen kauppasuhteen yhdellä maailman suurimmalla markkinalla. Pilottihankkeen tulosten pohjalta lähdetään rakentamaan laajempaa viennin edistämishanketta. Karjalanpiirakalla on tässä hankkeessa hyvinkin keskeinen rooli alueen elintarviketoimijoiden ja -toimialan tunnettuuden lisäämisessä, Puhakka kertoo

Taustalla onnistunut metsäbiotalousyhteistyö

Kesäkuun lopussa päättyvä elintarvikehanke jatkaa osaltaan yhteistyötä Pohjois-Karjalan maakunnan ja Naganon prefektuurin aluehallinnon välillä. Alueet ovat tehneet yhteistyötä metsäbiotaloudessa muutaman vuoden ajan, minkä tuloksena pohjoiskarjalaiset ovat päässeet myymään metsäalaan liittyviä palveluita, koulutusta ja koneita Japaniin. Verkostoitumismatkalle osallistunut Pohjois-Karjalan kauppakamarin toimitusjohtaja Antti Toivanen näkee, että myös muiden kuin metsäbiotaloussektorin tuotteille on kysyntää Japanissa. Suomi-brändi on tunnettu ja arvostettu ja maakunnan eri tuotteilla kuten elintarvikkeilla on viennin käynnistämiselle hyvät edellytykset. 

Pilottihankkeen on rahoittanut Pohjois-Karjalan maakuntaliitto Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen (AKKE) määrärahalla.

Lisätiedot:

MKN Yrityspalvelut, ProAgria Itä-Suomi, Elintarvikeviennin aloitus Japaniin -hanke, hankevastaava Jaana Puhakka, p. 040 301 2468, jaana.puhakka@maajakotitalousnaiset.fi

Nostetaan malja