Ylijäänyt kypsä peruna

2 min lukuaika

Mitä kaikkea voitkaan tehdä perunasta!

Näihin ohjeisiin voit käyttää keitettyjä perunoita, lohko- tai uuniperunoita, ylijääneitä ranskalaisia tai vaikka valkosipuliperunoitakin. Myös muut ylijääneet kypsennetyt kasvikset voi hyödyntää perunan tavoin. Kannattaa kokeilla!

(Pesto-)perunasalaatti

Jos jääkaapissa on avattu pestopurkki, käytä sitä tähän salaattiin. Mutta ilman pestoakin syntyy hyvä salaatti. Sekoita kulhon pohjalla 2 rkl öljyä, 2 tl sitruunamehua tai viinietikkaa, ripaus suolaa ja pippuria sekä pari ruokalusikallista pestoa (jos on) keskenään. Leikkaa perunat kuutioiksi (2 -3 keitettyä, kourallinen ranskalaisia perunoita jne) kastikkeen päälle. Kuori ja silppua pieni sipuli tai pätkä purjoa, jos on. Suikaloi muutama maustekurkunviipale tai pätkä tuoretta kurkkua. Jos pöydällä on nahistunut omena, senkin voi kuutioida salaatin sekaan. Nostele kahdella lusikalla ainekset sekaisin ja anna maustua jääkaapissa hetki, jos maltat.

Pyttipannu

Paloittele perunat. Kuori ja silppua sipuli. Leikkaa muutama nakki/pätkä makkaraa/ pala tofua kuutioiksi. Kuullota sipulia hetki pannulla öljyssä tai margariinissa. Lisää perunat ja paista, kunnes peruna alkavat saada väriä. Lisää makkara tms. ja jatka paistamista, kunnes nekin saavat hiukan väriä. Mausta suolalla, pippurilla ja esim currylla tai paprikajauheella.
Siirrä seosta hieman syrjään pannulla ja riko pannulle kananmuna. Paista kananmuna. Laita pyttipannu lautaselle ja nosta kananmuna päälle.

Vinkki! Käytä perunan lisäksi pyttipannuun myös muita kasviksia, jos jääkaapissa on. Esim. nahistunut tomaatti uppoaa hyvin pyttipannuun, vaikkei se enää leivänpäällä tai salaatissa maistuisi. Pyttipannuun hulahtaa hyvin myös erilaiset ruoanjämät, joita jääkaappiin on saattanut jäädä.

Espanjalainen perunamunakas, tortilla
Munakas on mainio ruoka. Saat helposti ja nopeasti syötävää ja siihen voi käyttää erilaisia tähteitä!

Paloittele perunat (esim. kaksi keitettyä perunaa viipaleiksi). Silppua pieni sipuli. Jos jääkaapissa on juustoa, raasta siitä noin 1 desin verran. Mutta ilman juustoakin pärjää.
Riko kulhoon 2-3 kananmunaa ja mausta suola ja pippuriripauksella.
Paista sipulia ja perunoita pannulla, kunnes ne saavat vähän väriä. Pienennä lämpöä ja kaada osa munaseoksesta perunoiden päälle. Ripottele juusto sekaan ja kaada loput munaseoksesta päälle. Kuumenna hiljalleen, kunnes munaseos on hyytynyt. Jos sinulla on sopivan kokoinen kattilankansi, voit peittää pannun sillä pariksi minuutiksi, jotta munakas kypsyy hyvin myös pinnalta.

Vinkki! Suikaloi perunoiden sekaan makkaraa, tofua, leikkeleitä, nahistunut paprikanloppu, oliiveja…. Eli kaikenlaisia jääkaapin aarteita! Munakkaan voi valmistaa myös ilman perunaa.