Pelasta pölyttävä pörriäinen

1 min lukuaika

Uutinen

Luonnonpölyttäjäkannat ovat pahoin taantuneet. Pölyttävät pörriäiset tarvitsevat apua meiltä ihmisiltä.

Pelasta porriainen logo

Luonnonpölyttäjäkannat ovat pahoin taantuneet. Pölyttävät pörriäiset tarvitsevat apua meiltä ihmisiltä. Maa- ja kotitalousnaiset yhdessä maa- ja metsätalousministeriön, Ylen ja muiden toimijoiden kanssa kannustaa ja opastaa kaikkia suomalaisia tulemaan mukaan pörriäistalkoisiin!

Syynä hyönteisten katoamiseen ovat elinympäristöjen väheneminen, avoimien alueiden umpeenkasvu, ympäristömyrkyt ja ilmastonmuutos.

Pölyttäjien katoaminen vaikuttaa meihin kaikkiin. Kukkivat viljely- ja luonnonkasvit sekä puutarhamarjat ja hedelmät tarvitsevat hyviä pölyttäjiä tuottaakseen satoa. Tiesitkö esimerkiksi, että yhden mustikkaneliömetrin pölyttämiseen tarvitaan huimat 700 kimalaista.

Majoita pörriäinen hyönteishotelliin tai tee muu ekoteko

Pesäpaikkojen vähentymisen takia kolopesivät pölyttäjät tarvitsevat hyönteishotelleja eli keinopesiä. Hyönteishotellinpitäjäksi ryhtyminen on helppoa ja edullista. Pölyttäviä pörriäisiä voi auttaa muillakin tavoilla kuten istuttamalla parvekkeelle tai pihalle hyönteisystävällisiä kasveja, tekemällä perhosbaareja, jättämällä osan nurmikkoa leikkaamatta, perustamalla niityn, lopettamalla myrkyllisten aineiden käytön tai vaikka kasvatamalla viherkaton.

Jokainen voi tehdä pieniä käytännön tekoja, jotka auttavat katkaisemaan luonnon monimuotoisuuden köyhtymisen kierteen.

Lue lisää aiheesta ja tule mukaan pörriäistalkoisiin: https://www.maajakotitalousnaiset.fi/pelastaporriainen