Maitohorsma höystää ja maustaa kesäruokia

1 min lukuaika

Etelä-Pohjanmaan maakuntakukka ja rentun ruusuna tunnettu maitohorsma on paitsi tienvarsien kaunotar, myös maukas ruoka-aine.

Etelä-Pohjanmaan maakuntakukka ja rentun ruusuna tunnettu maitohorsma on paitsi tienvarsien kaunotar, myös maukas ruoka-aine. Syötäväksi kasvit kerätään puhtailta paikoilta.

Lähes kaikki maitohorsman osat ovat käyttökelpoisia, sekä versot, lehdet että kukat. Ennen käyttöä kasvi kannattaa pestä salaatin tapaan.

Nuoret versot nautitaan parsan tapaan

Versot ovat parhaimmillaan ennen kuin lehdet kasvavat, noin 10 - 20 sentin korkuisina. Makeat versot höyrytetään ja nautitaan parsan tavoin tai käytetään ruuanvalmistukseen. Ne sopivat keittoihin, wokkeihin ja kiusauksiin esimerkiksi kaalien, juuresten tai munakoison kanssa. Versot säilyvät jääkaapissa korkeintaan noin viikon.
Lehdet kerätään nuorina ennen kukintaa. Ne sopivat salaatteihin, leipätaikinaan, munakkaaseen, gratiiniin tai muhennokseen sekoitettaviksi.
Kuivattu horsma puolestaan sopii hyvin makeisiin jälkiruokiin ja leivonnaisiin, etenkin mansikkajälkiruokiin.

Lehdistä Iivanan teetä

Kukat, hiostetut ja kuivatut lehdet käytetään yrttijuomiin. Tunnetuin tee on ”Iivanan tee”, joka on hiostettu maitohorsmanlehtijuoma. Kukkia voidaan käyttää jääpaloihin, hyytelöön, juomiin ja koristeeksi. Kukat säilyvät jääkaapissa muutaman päivän.
Vinkki: Herkkupannari syntyy, kun lisää taikinaan muutaman ruokalusikallisen jauhettua, kuivattua horsmaa, hieman vaniljasokeria ja kuivattuja marjoja.
Vinkki: Koristele juomavesi juhlavaksi: laita kannuun tuoreita maitohorsmankukkia.