Ruusunmarjasämpylät

Marjasose pehmentää ja maustaa sämpylät. Voit käyttää ohjeessa myös muita marja- ja hedelmäsoseita.

Ruusunmarjasampylat Hannele Veteli
Kuva: Hannele Veteli

Ruusunmarjasämpylät

n. 20 kpl

4 dl vettä tai maitoa
25–50 g hiivaa 
2 dl ruusunmarjasosetta
1–2 tl suolaa 
2 rkl siirappia tai hunajaa
2 dl kaurahiutaleita
4 dl puolikarkeita täysjyväspelttijauhoja
n. 7 dl vehnäjauhoja
0,5 dl öljyä
Voiteluun vettä tai maitoa 
Pinnalle kaurahiutaleita

1. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Murenna joukkoon hiiva.
2. Lisää ruusunmarjasose, suola ja siirappi tai hunaja. Sekoita joukkoon kaurahiutaleet ja spelttijauhot. 
3. Alusta sekaan vehnäjauhot vähitellen ja lisää öljy alustuksen loppuvaiheessa.  Taikina saa jäädä melko löysäksi. 
4. Kohota lämpimässä paikassa liinan alla kaksinkertaiseksi. 
5. Kaada taikina jauhotetulle alustalle ja leivo sämpylöiksi. 
6. Anna kohota peitettynä vielä noin puoli tuntia. 
7. Voitele vedellä tai maidolla ja ripottele pinnalle kaurahiutaleita. 
8. Paista 225 asteessa noin 10–15 minuuttia.