Raskitettu pikkupulla

Raskitettu pikkupulla on kuohkeampi, pehmeämpi ja aromirikkaampi pulla.

Raskipullat Timo Viljakainen vaaka
Kuva: Timo Viljakainen

Raskitettu pikkupulla

Raski:
2,5 dl vettä (20 °C) yön yli tai (35 °C) lämmin raski (kädenlämpöinen vesi)
25 g hiivaa  
5 dl vehnäjauhoja

Raskin valmistus:
1. Sekoita ainekset hyvin sekaisin.
2. Anna käydä noin 20 min (lämmin raski) tai yön yli jääkaapissa (viileä raski). Seos kuplii ja tuoksuu raikkaalle.

Taikina:
edellä valmistettuun raskiin lisätään:
2,5 dl vettä (35 °C)
50 g hiivaa
1,5 - 2 dl sokeria
1 tl suolaa
1-2 rkl kardemummaa 
1-2 kananmunaa 
14 dl vehnäjauhoja
150 g voita tai margariinia

Taikinan valmistus:
1. Lisää raskin joukkoon muut aineet, rasva pehmeänä viimeisenä
2. Vaivaa taikinaa, kunnes väri muuttuu valkeammaksi ja kiiltäväksi eikä taikina tartu kulhoon.
3. Anna levätä 20–30 min. huoneenlämmössä peitettynä.
4. Vaivaa taikinaa ennen paloittelua, jotta ilma tulee ulos ja hiiva saa uutta ravintoa. Paloittele 50 g paloihin ja pyöritä pulliksi.
5. Asettele pellille ja paina alas (tällöin pullista tulee tasaisen pyöreitä).
6. Nostata 30 min, hyvin peitettynä. Pulla kohoaa kaksinkertaiseksi ja pyöreäksi.
7. Voitele huolellisesti ja anna seisoa ennen uuniin laittamista sen verran, että pinta kiiltää ja ei tartu sormiin. Paista 230 °C noin 10 min.