Mustikkakukko eli rättänä

Rättänä on perinteinen kesäherkku

Pohjois-Savon mustikkakukko

Mustikkakukko eli rättänä

10 annosta

Pohja ja kansi
250 g voita tai margariinia
1 dl sokeria
4 dl ruisjauhoja
1 dl ohrajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte
1 l mustikoita
1 dl sokeria
2 rkl perunajauhoja

1. Sekoita pehmeä rasva, sokeri ja jauhot taikinaksi käsin tai koneella. Anna taikinan vetäytyä kylmässä vähintään tunti.

2. Ota taikinasta kaksi kolmasosaa ja taputtele se vuoan pohjalle ja reunoille. Sekoita mustikoiden joukkoon sokeri ja perunajauhot ja kaada taikinan päälle vuokaan.

3. Kauli loput taikinasta muovikelmujen välissä pöydällä vuoan muotoiseksi kukon kanneksi ja nosta mustikoiden päälle. Painele taikina reunoista yhteen.

4. Paista mustikkakukkoa 200 asteisessa uunissa noin 45 minuuttia. Voit laskea lämpöä 180 asteeseen, kun kukko alkaa saada väriä.

Jos teet annoskukkoja, ota muotilla pyöreitä pohjia kaulitusta taikinasta ja painele huolellisesti uuninkestäviin annosvuokiin tai kahvikuppeihin. Kumottavat kukot kannattaa  tehdä melko mataliksi ja esimerkiksi silikonivuokiin.
Annoskukkoihin tarvitaan mustikoita hieman vähemmän kuin yhteen vuokaan tehtyyn mustikkakukkoon.

    Vinkki! Mustikkakukon voi tehdä kokonaan ruisjauhoista ja taikinan voi taputella vuokaan jauhotetulla kädellä kaulimisen sijaan.
    Kokeile myös puolukkakukkoa.