Mummun raparperipiirakka

Perinteinen raparperipiirakka, joka tuo mummulan kesät mieleen.

Raparperipiirakka23

Raparperi sesonki alkaa alkukesästä ja kestää pitkälle kesään. Maa- ja kotitalousnaisen 90 vuotta tiennäyttäjänä kirjoituksessa ”Raparperi, tuo perinteikäs alkukesän herkku”, haastettiin kyselemään sukulaisilta ja tuttavilta erilaisia raparperireseptejä.

Tästä mieleen muistui mummuni käyttämä raparperipiirakka resepti, jonka olen itselleni tallettanut. Hyvän reseptin lisäksi, se muistuttaa kesistä mummulassa, järven rannasta, tuoreista marjoista sekä mummun kanssa leipomisesta.

Reseptin pohja on monikäyttöinen ja soveltuu muihinkin piirakoihin, jos raparperi ei nappaa. Täytteitä vaihtamalla mehevästä pohjasta saa loihdittua esimerkiksi, mustikka- tai vadelmapiirakan. Pellillinen piirakkaa on helppo ja nopea valmistaa kesän eri juhliin.

Pellillinen:

4 kananmunaa

3 dl sokeria

2 tl vaniljasokeria

2 dl maitoa

150 g voita

6 dl vehnäjauhoja

4 tl leivinjauhetta

Päälle raparperia ja marjoja

Valmistusohje

Vatkaa kananmunat ja sokerit kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään. Sulata voi mikrossa tai vesihauteessa. Sekoita nuolijan avulla kääntelemällä vuorotellen kuivat aineet sekä maito ja sulatettu voi taikinaan, älä vatkaa enää.

Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle pellille. Ripottele päälle pilkottua raparperia tai muita haluamiasi marjoja esimerkiksi, mansikoita. Paista uunissa 200 asteessa noin 25 minuuttia tai kunnes piirakka on päältä kullanruskea. Tarjoile esimerkiksi, vaniljakastikkeen tai jäätelön kera.

Katso myös maa- ja kotitalousnaisien 90 vuotta tiennäyttäjänä juhlavuoden vinkki raparperista.

Reseptin ja tarinan sen takana on kirjoittanut restonomiopiskelija Titta Hietakangas, joka on ollut Etelä-Pohjanmaan Maa- ja kotitalousnaisilla työharjoittelussa kesällä 2023.