Keski-Pohjanmaan krenikka

Krenikka on kardemummalla ja kanelilla maustettu makea leivonnainen.

Krenikka
Kuva: Ritva-Liisa Nisula

Renikka

7,5 dl maitoa
2,5 dl siirappia
3 dl sokeria
1 tl kardemummaa
1 tl kanelia
0,5 tl suolaa
1 dl voisulaa
13 dl hiivaleipäjauhoja
2 tl hirvensarvisuolaa tai 1,5 tl soodaa
(voiteluun siirappi-vesiseos)

Kaikki aineet sekoitetaan haarukkavatkaimella taikinaksi.

Taikina kaadetaan voidellulle laakealle uunipellille. Paistetaan 200 asteessa noin 30 minuuttia. Paistamisen jälkeen renikka voidaan vielä voidella siirappi-vesiseoksella.

Keski-Pohjanmaan krenikan ohje oli pitkään salainen

Krenikka on kardemummalla ja kanelilla maustettu makea leivonnainen. Herkku on saapunut Kaustisille Venäjän tuomisina 1800-luvun puolivälissä. Kotitalousneuvoja Seija Varila maa- ja kotitalousnaisten Keski-Pohjanmaan piirikeskuksesta tietää, että ohjeen saivat yksinoikeudella kaustislaiset Hilta Virkkala ja Sigri Järvelä. He pitivät herkun ohjeen omissa hyppysissään ja valmistivat krenikkaa elinkeinokseen pitoherkuksi. Ohje pysyi naisten suvussa 1980-luvulle saakka, jolloin se luovutettiin maa- ja kotitalousnaisille ja tarjoiltiin järjestön valtakunnallisilla kesäjuhlilla.

Krenikan valmistus ei vaadi erityistä jauhopeukaloa. Ainekset ovat tavanomaisia apteekista saatavaa hirvensarvisuolaa lukuun ottamatta. Hirvensarvisuolan sijaan voidaan kohotusaineena käyttää myös soodaa. Seija opastaa sekoittamaan aineet vispilällä tai puuhaarukalla, koska yleiskoneella tai sähkövatkaimella taikinasta tulee helposti liian sitkeä. Alkuperäinen krenikka erotetaan ennen paistamista paloiksi kehikolla ja jokaiseen palaseen painetaan muotilla kaunis kuviointi.

Seija on tuunannut alkuperäisestä krenikka-ohjeesta oman version, josta k-kirjain on tippunut pois matkan varrella. Alkuperäiseen ohjeeseen on lisätty hieman rasvaa ja määrät on muutettu niin, että leivonnaisesta tulee yksi pellillinen.

Helppotekoinen krenikka toimii hyvin talkootarjottavana sekä eväsherkkuna. Taikinankin voi tehdä valmiiksi parikin päivää ennen paistamista.