Hiivaleipä

Hiivaleipään saat vaihtelua lisäämällä sekaan esimerkiksi tuoreita yrttejä tai kuivattuja sieniä.

Hiivaleipa vaaka Timo Viljakainen
Kuva: Timo Viljakainen

Hiivaleipä

3 isoa

Juuri:
0,5 l vettä
30 g tuorehiivaa (⅔ pkt)
2 rkl siirappia
6 dl hiivaleipävehnäjauhoja (tai 2 dl jauhoista vehnäjauhoja, jolloin vahvempi sitko)

Taikina:
2 tl suolaa
30 g öljyä
n.8 dl hiivaleipävehnäjauhoja

Juuren valmistus:
1. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Liuota nesteeseen hiiva. Lisää siirappi, 6 dl hiivaleipävehnäjauhoja ja sekoita.
2. Anna taikinajuuren käydä puolisen tuntia niin, että se alkaa kuplia. Mikäli haluat enemmän makua taikinaan, anna juuren tekeytyä pidempään viileässä, esim. jääkaapissa. Juuri voi olla vaikka yön yli jääkaapissa, mutta tee taikinajuuri tällöin kylmään nesteeseen.

Taikinan valmistus:
1. Valmista taikina lisäämällä juuritaikinaan suola ja rasva. Vaivaa sekaan jauhoja niin, että taikinasta tulee hyvä leipoa leipiä. Leivo taikinasta heti alustuksen jälkeen kolme isoa hiivaleipää.
2. Kohota leivät kaksinkertaisiksi peitettynä. Pistele tai koristele pinta viilloin.
3. Paista hiivaleipiä 200-asteisen uunin alatasolla 20–25 min kauniin ruskeiksi. Leipä on parasta tuoreena.

Vaihtelua leipään saat lisäämällä siihen rouhetta, esim. leseseosta, kuivattua sienirouhetta, yrttejä tai kasviksia. Lisää ne jo juureen turpoamaan ja lisää tällöin hieman nesteen määrää.