Varautumalla vahvemmaksi: suosi suomalaista - erityisesti lähiruokaa!

2 min lukuaika

Turvallinen tulevaisuus

Yhä useammin Suomessa törmää kehotukseen suosia kotimaista ruokaa huoltovarmuuden varmistamiseksi. Tähän kannustaa myös elintarvike- ja yritysasiantuntija Mirja Pummila. Mirjan lisävinkkeinä ovat lähiruoan käytön lisääminen, omatarveviljely ja luonnontuotteiden hyödyntäminen.

Mirja Pummila ja Eeva-Liisa Kivimäki soppatykin ääressä kuva Riitta Peräinen
Mirja Pummila (vas.) on urallaan keittänyt yhden jos toisenkin satsin ruispuuroa massatapahtumissa. Kotimaisista jauhoista tietenkin! Tässä puuronkeitossa Eeva-Liisa Kivimäen kanssa. Kuva: Riitta Peräinen

Mirja Pummila on tehnyt kunnioitettavan, yli 30-vuotisen uran Keski-Suomen maa- ja kotitalousnaisisissa. Elintarvike- ja maaseutumatkailuyritysten neuvonnan lisäksi Mirjan tontille kuuluu muun muassa muonitus- ja 72 tuntia -koulutuksia sekä yleistä opastusta ja neuvontaa varautumiseen ja kotitalouksien omavaraisuuteen liittyen.

Mirja kehottaa niin kuluttajia, vähittäiskauppaa kuin ruokapalveluitakin suosimaan kotimaisia elintarvikkeita. Hän painottaa, että jokaisen ostokäyttäytymisellä on merkitystä.  

”Kun ostaa kotimaista, vaikuttaa siihen, että maassamme toimii elinvoimainen maatalous- ja elintarviketuotanto normaalioloissa. Näin meillä säilyy valmiudet tuottaa ruokaa myös poikkeusoloissa, lisäksi voimme korvata sellaisia tuontituotteita, joita Suomessa ei valmisteta.”

Mirja myös suosittelee mahdollisuuksien mukaan tukemaan lähituottajia. Vaikka lähituotteen hinta olisikin hieman kalliimpi, näkee Mirja niiden suosimisessa win-win-hyötyjä.

”Ostajat saavat tuoreita, laadukkaita ja puhtaita tuotteita ja tukevat alkutuotannon jatkuvuutta lähiympäristössään. Alkutuotanto puolestaan ylläpitää työllisyyttä ja tuloja ja luo hyvinvointia alueelle.”

Lähellä tuotettujen perinteisten tuotteiden suosiminen on myös tärkeä osa ruokakulttuuria ja perinteiden siirtoa. Hyvänä esimerkkinä tästä Mirja nostaa talkkunan, jota valmistetaan erilaisista raaka-aineista eri menetelmin eri puolilla Suomea. Myös talkkunan käyttötavat eroavat alueittain.

Kokeneena yritysneuvojana Mirja näkee tärkeänä hyötynä sen, että paikallisten ostajien kanssa yhteistyö on usein pitkäkestoisempaa kuin oman alueen ulkopuolella toimiminen. Jatkuvuus tukee alkutuottajia panostamaan tuotekehitykseen. 

Suurmuonitusten kannalta tuottajat, jotka pystyvät toimittamaan raaka-aineita tapahtumapaikalle, ovat kullanarvoisia.   

”Kun muonitukseen tarvitaan esimerkiksi 1 000 kiloa raaka-aineita, on kaikin puolin järkevää, että tilaukset toimitetaan suoraan tapahtumapaikalle.  Jos toimitus tulee lähituottajalta, niin aina parempi”, Mirja toteaa.  

Maa- ja kotitalousnaiset suosivat tarjoiluissa kotimaisia, lähellä tuotettuja elintarvikkeita. Tässä Saarijärven maa- ja kotitalousnaiset työn touhussa isossa ruokajuhlassa. Kuva: Mirja Pummila

Huomiota kotivaraan ja omavaraisuuteen

Mirja muistuttaa, että huoltovarmuuteen kuuluu olennaisesti myös kotitalouksien omatoiminen varautuminen. Jokaisessa kotitaloudessa tulisi olla 72 tuntia -kotivara kunnossa eli vettä, ruokaa, lääkkeitä ja välttämättömyystarvikkeita, jotka antavat valmiuden selvitä itsenäisesti häiriötilanteen sattuessa ainakin kolme vuorokautta.

”Kotivaraan kuuluvien elintarvikkeiden ei ole tarkoitus olla erillinen hätävarasto, joka kaivetaan esiin vain hätätilanteessa. Kotivaraksi kannattaa varata sellaisia ruokia, joita normaalistikin käyttää arjessa. Näin ruokien kierto sujuu, eivätkä ne vanhene ja aiheuta hävikkiä.”

Mirjaa ilahduttaa kotitarveviljelyn suosion kasvu. Yhä useampi suomalainen, niin maaseudulla kuin kaupungeissa, on kiinnostunut kasvattamaan osan ruoastaan itse. 

”Omatarveviljely, vaikkakin hyvin pienimuotoinen, kasvattaa ymmärrystä ruoantuotannosta, lisää ruoan arvostusta ja tuo kivan pikku lisän omavaraisuuteemme.”

Villiyrtti-, sieni- ja marjakoulutuksia pitävä Mirja kannustaa suomalaisia hyödyntämään luonnonantimia. 

”Itse poimittuja tai kasvatettuja aineksia kannattaa myös säilöä monipuolisesti mahdollisuuksien mukaan pakastamalla, kuivaamalla ja hapattamalla”, opastaa Mirja.

Teksti: Susanna Winqvist

Naisten tarinoita huoltovarmuudesta

Naisten tarinoita huoltovarmuudesta -blogi on osa MTK:n Säätiön rahoittamaa Varautumalla vahvemmaksi -hanketta. Tutustu hankkeeseen ja keväällä järjestettäviin muonituskoulutuksiin ja yleisötilaisuuksiin.