Lahden kaupungin vieraslajitorjunta vei voiton Vuoden maisemateko 2019 -kilpailussa

2 min lukuaika

Valtakunnallisen kilpailun teemana oli ”Suuret suomalaiset vieraslajitalkoot”.

Vuoden maisematekokilpailu haastoi suomalaisia tunnistamaan ja torjumaan haitallisia vieraslajeja. Kilpailun raati nosti Lahden kaupungin valtakunnalliseksi voittajaksi 17 maakunnallisen tunnuksen saaneista teoista.

Lahden kaupunki on torjunut suunnitelmallisesti haitallisia vieraslajeja usean vuoden ajan hyvin laajalla alueella. Torjuttavia lajeja ovat olleet jättiputki, jättipalsami, lupiini, kurtturuusu, tattaret ja etelänruttojuuri. Torjuntatyön kulmakiviä ovat olleet toiminnan aktiivinen kehittäminen ja monikanavainen tiedotus.
“Raati arvosti erityisesti Lahden kaupungin kunnianhimoista tavoitetta hävittää kaikki torjuttavat vieraslajit kokonaan koko kaupungin alueelta. Lahdessa on myös tiedotettu ja koulutettu aiheesta esimerkillisen monipuolisesti”, kehitysjohtaja Leena Lahdenvesi-Korhonen Maa- ja kotitalousnaisten Keskuksesta perustelee raadin päätöstä.
”Iloitsemme voitosta ja toivomme, että Lahden malli voisi toimia esikuvana muille”, metsäasiantuntija Markus Niemelä Lahden kaupungilta sanoo. ”Teemme torjuntaa yhteistyössä Luontoturva Ky:n kanssa. Järjestämme talkoita ja jaamme tietoa muun muassa kirjastoissa, asukastilaisuuksissa, kouluissa, puutarhamyymälöissä. Kohderyhmänä ovat kaikki kuntalaiset, päiväkotilapsista palvelutalojen asukkaisiin. Panostamme myös kunnan työntekijöiden koulutukseen”, Niemelä jakaa hyväksi koettuja toimenpiteitä.
Vieraslajien torjunta kiinnostaa suomalaisia
Vuoden maisemateko -kilpailuun ilmoittautui kaikkiaan 71 ryhmää, jotka järjestivät yli 170 talkootapahtumaa. Koko maassa torjuttiin eniten jättipalsamia ja lupiinia. Muita torjuttuja lajeja olivat muun muassa kurtturuusu, japanintatar, viitapihlaja-angervo, kanadanvesirutto ja ruttojuuri. Suurin osa torjuntatöistä tehtiin taajamien ja kylien julkisissa kohteissa sekä tien- ja radanvarsilla.
“Vieraslajien torjunta on selvästi lähellä suomalaisten sydämiä. Raadin päätös oli yksimielinen, mutta ei suinkaan helppo. Hienoja tekoja ja hyviä ehdokkaita oli todella paljon”, Lahdenvesi-Korhonen painottaa.
Voittajateon valitsivat ympäristöneuvos Tapio Heikkilä ympäristöministeriöstä, asiantuntija Petra Heikkinen opetus- ja kulttuuriministeriöstä, johtava metsäasiantuntija Panu Kunttu WWF:stä, neuvotteleva virkamies Johanna Niemivuo-Lahti maa- ja metsätalousministeriöstä ja Maa- ja kotitalousnaisten Keskuksen viestintäpäällikkö Susanna Winqvist.
Alueelliset vuoden maisemateot
ETELÄ-KARJALA
"Lepen oma komelalupiinitaisto", Luumäki
ETELÄ-POHJANMAA
Vaasan kaupungin vieraslajityö
ETELÄ-SAVO
Lohikosken maa- ja kotitalousseura sekä Lohilahden koulu: Lohikosken myllymiljöön jättipalsamitalkoot, Sulkava
KAINUU
"Keskuspuiston putsaajat" Vieraslajien torjunta Kuhmossa
KANTA-HÄME
Luolajan maa- ja kotitalousnaisten jättipalsamitalkoot, Hämeenlinna
KESKI-POHJANMAA
"Yhden naisen elämäntyö" - jättipalsamin torjunta Kannuksen Viirretjoen varressa
KESKI-SUOMI
Leivonmäen kansallispuiston ystävät ry:n vieraslajityö, Joutsa
KYMENLAAKSO
"Pariskunta vastaan komealupiini", Kouvola
LAPPI
Mortin männikön vieraslajitalkoot, Rovaniemi
PIRKANMAA
Sahrakosken jättiputkihävitys ja tilanhoito, Juupajoki
POHJOIS-KARJALA
Jättipalsamitalkoot Noljakan Natura-alueen vieressä, Joensuu
POHJOIS-POHJANMAA
Vesiruton laaja raivausnuottaus Vuotunkijärvellä, Kuusamo
POHJOIS-SAVO
Vieraskasvilajien suunnitelmallista hävitystalkootyötä luonnonsuojelualueilla ja arvokkaissa kosteissa elinympäristöissä, Kuopio, Kaavi ja Rautalampi
PÄIJÄT-HÄME
Lahden kaupungin vieraslajityö
SATAKUNTA
Kuuskajaskarin linnakesaaren vieraslajitalkoot, Rauma
UUSIMAA
Kaitaan koulun 8.luokkalaiset jättipalsamitalkoissa, Espoo
VARSINAIS-SUOMI
Jättipalsamin torjunta Askaisissa, Masku