Runebergin tortut ja gluteenittomat Runebergin tortut

Runebergin päivää juhlistetaan 5. helmikuuta. Silloin kahvipöytään voi kattaa hillosilmäisiä Runebergin torttuja.

Runebergin tortut
Kuva: Timo Viljakainen

Runebergin tortut

150 g voita tai margariinia
1,5 dl sokeria
2 munaa
2 dl vehnäjauhoja
1,5 dl korppujauhoja tai piparimuroja
1 dl mantelijauhoa
1 tl kardemummaa
0,5 dl maitoa
0,5 dl kermaa
2-3 tippaa karvasmanteliöljyä tai rommiesanssia

Koristeluun
n. 2 dl vadelmahilloa
1 dl tomusokeria
1 rkl sitruunamehua, vettä tai mantelilikööriä

Kostuttaminen
2 dl vettä
0,5 dl sokeria
2-3 rkl rommia tai mantelilikööriä tai 3-4 tippaa rommiaromia)

  1. Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten.
  2. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan vuorotellen maidon ja kerman kanssa. Sekoita taikina tasaiseksi.
  3. Voitele ja korppujauhota muffinipelti tai annosvuoat. Jos käytät silikonivuokia niin pelkkä voitelu riittää. Voit käyttää myös paperisia muffinivuokia. Jaa taikina vuokiin.
  4. Paina lusikalla tai jauhotetulla sormella taikinan keskelle syvennys ja täytä se hillolla. Paista leivonnaisia 200 ºC:ssa 15–20 min. Anna jäähtyä.
  5. Lisää torttuihin vielä nokare hilloa.
  6. Sekoita tomusokeriin tilkka sitruunanmehua, vettä tai mantelilikööriä. Sekoita ja kaada seos pakastepussiin. Leikkaa kulmasta pala pois ja koristele leivonnaiset pursottamalla.

    Runebergin tortun ohjeita ja sovelluksia löytyy moninaisia. Toiset haluavat kostuttaa torttunsa punssilla tai rommilla, toisille ne maistuvat kuivina. Jos haluat, kostuta tortut heti uunista ottamisen jälkeen kostutusliemellä.

Gluteenittomat Runebergin tortut

150 g voita tai margariinia
1,5 dl sokeria
2 munaa
1,5 dl gluteenitonta jauhoseosta
1,5 dl gluteenittomia korppujauhoja tai -piparimuroja
1 dl mantelijauhoa
1 tl kardemummaa
0,5 maitoa
0,5 kermaa
2-3 tippaa karvasmanteliöljyä tai rommiesanssia

Tehdään samoin kuin tavanomainen, mutta kannattaa kostuttaa, sillä gluteenittomasta tortusta tulee hiukan kuivempi/mureampi.