Omenapiirakka amerikkalaisittain

Omepiirakka on syksyn suosituin leivonnainen, josta on olemassa on monia eri variaatioita. Tässä niistä yksi eli perinteinen amerikkalainen apple pie.

Apple pie 80102 1280

Omenapiirakka eli apple pie

Pohja
1 dl sokeria
4,5 dl vehnäjauhoja
0,25 tl suolaa
150 g voita
0,5 dl vettä

Täyte
1 kg happamia omenoita
1,75 dl hillosokeria
1 tl kanelia
ripaus suolaa
2 rkl vehnäjauhoja
2 rkl voita

Mittaa kuivat aineet kulhoon. Leikkaa voi pieniksi paloiksi. Murusta seos sormin tai tehosekoittimessa. Lisää joukkoon kylmä vesi ja sekoita nopeasti taikinaksi.
Kääri taikina kelmuun ja pane jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi.

Aloita täytteen valmistaminen leikkaamalla omenat ohuiksi viipaleiksi. Sekoita sokeri, kaneli, suola ja jauhot keskenään ja ripottele seos tasaisesti omenaviipaleiden joukkoon.

Jaa taikina kahteen osaan. Painele puolet taikinasta vuokaan (ø 23–24 cm) siten, että taikina peittää vuoan pohjan ja reilusti reunat. Kaaviloi toinen pala piiraan kanneksi.

Nosta omenaviipaleet vuoan keskelle korkeaksi keoksi ja vuole päälle voita.

Voitele reunat vedellä, peitä piiras taikinakannella ja nipistele reunat kiinni. Sivele piiraan pinta vedellä ja ripottele päälle hieman sokeria. Pistele haarukalla pintaan höyryaukkoja.

Paista piirasta 200 asteessa uunin alatasolla 15 minuuttia. Laske lämpöä ja kypsennä 175 asteessa noin 45 minuuttia.

    Herkuttele vaniljajäätelön kanssa!