Kirpsakat laskiaispullat

Laskiaispulla hillolla vai mantelimassalla?

Laskiaispulla

Hilloa, mantelimassaa vai jotain ihan muuta? Alun perin Ruotsissa kehitetty pulla ei sisältänyt niistä kumpaakaan, vaan pulla nautittiin sellaisenaan lautaselta, jossa oli lämmintä maitoa. 1800-luvulla pullaan keksittiin laittaa täytteeksi mantelimassaa, jota Ruotsissa pidetään edelleenkin ainoana oikeana täytteenä. Suomeen laskiaispullat rantautuivat 1900-luvulla ja mantelimassan vaikean saatavuuden ja hintavuuden takia täytteenä alettiin käyttää myös marjahilloa.

Kirpsakat laskiaispullat

5 dl maitoa
50 g hiivaa
2 tl suolaa
2 dl sokeria
2 tl kardemummaa
15 dl vehnäjauhoja
100 g voita
1 muna voiteluun

Täyte
100 g sitruunatahnaa (lemon curd)
150 g vadelmia
2,5 dl kermaa
1 tl sokeria

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja lisää siihen hiiva, suola, sokeri, kardemumma ja kananmunat. Alusta taikina jauhoilla.

Lisää pehmeä voi ja alusta taikina kimmoisaksi. Anna kohota kaksinkertaiseksi.

Kaada taikina jauhotetulle leivinpöydälle. Vaivaa hyvin ja pyörittele tangoksi. Jaa tanko 15 osaan ja pyörittele palat pulliksi. Nosta leivinpaperin päälle pellille ja anna kohota leivinliinan alla.

Voitele pullat munalla ripottele pinnalle mantelilastuja tai rouhetta. Paista pullia 225 asteessa noin 10 minuuttia.

Leikkaa jäähtyneistä pullista kansi irti. Vaahdota kerma. Laita alimman pullapuoliskon keskelle teelusikallinen sitruunatahnaa ja lusikallinen sulaneita kotimaisia vadelmia. Pursota päälle kermavaahtoa ja laita kansi päälle.