Vaivatonta kotiruokaa

2 min read

Valmista ruokia useaksi kerraksi kerrallaan ja hyödynnä kodin varastoissa olevia aineksia.

17.3.2020

Poikkeuksellinen koronavirustilanne kokoaa suomalaisia koteihin. Kotivarasta on hyvä huolehtia, mutta turhaa hamstrausta on syytä välttää. Ruoanlaitossa kannattaa suosia vaivattomia ja riittoisia ruokia, joissa hyödynnetään kotoa löytyviä aineksia.

Meneillään olevan poikkeustilan johdosta vietämme enemmän aikaa kotona. Nyt on oiva tilaisuus valmistaa pidempää kypsennystä vaativia pata- ja ylikypsennettyjä ruokia. Vaikka kypsennysaika on pitkä, alkuvalmistelujen jälkeen ne muhivat itsestään uunissa tai liedellä. Tällaisia ruokia kannattaa valmistaa samalla kerralla paria- kolmea ateriaa varten.

Nyt on oikea hetki tutkia pakastimet ja varastot ja hyödyntää esimerkiksi pakastimesta löytyvät lihat ja kasvikset. Pataruokien ohjeita voi soveltaa, hirvipadan lihaksi sopii myös naudan liha ja ruokien kasviksia voi vaihdella. Kaupasta ostettuna pidempään kypsennystä vaativat ruhonosat ovat edullisempia kuin paistit ja fileet.

Ruokaostoksia tehdessä kannattaa suosia kotimaisia ja erityisesti pienyrittäjien tuotteita.

Metsänvartijan hirvipata
Mausteinen lammaspata
Revittyä lammasta
Liha-juurespata, tattaria ja kasviksia
Ylikypsä possun kassler

Keittoa syntyy melkein samalla vaivalla usealle aterialle. Oletko kokeillut hernekeiton valmistusta uunissa? Helppo homma.

Juures-sieniseljanka
Hernekeitto uunissa

Lihakeitto
Minestronekeitto

Koko aterian ainekset kootaan yhteen vuokaan kypsymään uuniin.

Broileri-maissivuoka

Kasviksia suositaan niin lämpimissä kasvisruoissa kuin lisänä liha- ja kalaruoissa. Kannattaa myös tarkistaa pakastin, löytyisikö sieltä viime satokauden tuotteita. Salaatit ovat tärkeä osa ateriaa.

Nyhtökaura-kaalilaatikko
Punajuuri-ohralaatikko
Sakea linssipata
Kukkakaali-perunapata
Paimenen paistos

Tomaattinen murukastike
Lehtikaalimunakas

Kaali-porkkanasalaatti
Kaalisalaatti
Pasta-parsakaalisalaatti

Kalakeitot- ja -padat kypsyvät hyvin nopeasti. Hieman enemmän aikaa vievät kalamurekepihvit ovat vaivansa väärti.

Kalaborssi
Kalakeitto
Punainen kalapata
Haukimurekepihvit
Kalamiehen rukiiset muikut

Uusi kasvukausi on jo ovella, joten nyt sopii kaivella pakastimesta marjavarastot ihaniin välipaloihin ja jälkiruokiin sekä leivontaan. Vietä koko perheen yhteinen lettukesti-ilta!

Marjakiisseli
Ruismarjarahka

Ohukaiset ja mansikka-raparperirahka
Mansikkasmoothie

Mustikkasmoothie
Puolukkasmoothie

Puurot maistuvat niin aamu- kuin iltapalaksi.

Kaurapuuro
Marja-pähkinäpuuro
Uuniohrapuuro

Juustolla ja / tai leikkeleillä sekä kasviksilla päällystettyjen leipien vaihteluksi voi valmistaa wpappeja tai täytettyjä leipiä.

Kalaeväät
Särkiwrapit
Broilerikääröt

Yhdessä leipominen on mukavaa puuhaa ja pienempienkin leipureiden taidot kehittyvät.

Helppo ja nopea marjapiirakka
Mansikkakulhokakku
Laskiaispullat ja gluteenittomat laskiaispullat (ohjeessa on peruspullataikinoiden ohjeet)
Focaccia eli pannuleipä

Lepuskat

Kaikkien ihmisten elämää säätelee nyt poikkeustilanne, josta on monenlaista harmia. Iloitaaan kuitenkin siitä, että kaupoissa on ruokaa (joitakin hamstrauksesta johtuvia poikkeuksia lukuun ottamatta), sähköt toimii ja vesi juoksee. Ruoanvalmistus siis onnistuu kutakuinkin normaalisti. Kulttuuri- ja harrastustoimintojen keskeytyessä meille jää enemmän aikaa olla perheen kanssa yhdessä ja kotoilla. Yhteinen tekeminen voi olla ruoanlaittoa ja leipomista ja tuloksista nauttimista. Sivuiltamme löytyy paljon erilaisia ruoka- ja leivontaohjeita kokeiltavaksi.

Ruokatreffit keittiössä -esitteeseen on koottu erityisesti nuorison makuun sopivia ruokaohjeita. Esitteessä on myös muuta ruoanlaittoon liittyvää tietoa.

Superruokaa Pohjolasta -esitteessä Kaurasta kaaliin, muikusta mustikkaan on runsaasti herkullisia ohjeita.

#kouluruokaakotona

Etelä-Suomen Maa- ja kotitalousnaisten ruoka-asiantuntijat tuottavat Facebookiin ja Instagramiin päivittäin opetusvideoita ja -kuvia terveellisistä lounasvaihtoehdoista lasten näkökulmasta. Materiaalin avulla kouluikäiset lapset voivat itse valmistaa hyvää, terveellistä ja helposti valmistuvaa #kouluruokaakotona.
https://www.facebook.com/etelasuomen.maajakotitalousnaiset/
https://www.instagram.com/mknetelasuomi/