Pesula Lantbruk - rätt blandning av tradition och djärva nya idéer för livsmedelsbearbetning

Han är mjölkbonden som vägrade bli storskalig – och istället valde att satsa på ännu fler ben i verksamheten.
- Jag måste få göra andra saker, annars blir jag tokig, säger Per Pesula.
I Kukkola, några mil norr om Haparanda upp efter Torneälven, ligger Pesula Lantbruk. Här driver Per, tredje generationens Pesula på gården, mjölkproduktion tillsammans med frun Åsa, sönerna Gustav och Wilhelm samt 78 kor.
- Det har blivit mycket enklare sedan frun och sönerna kom in i verksamheten. Plötsligt finns det lite tid över till annat, säger Per Pesula.
Och det kan behövas. För vid sidan av mjölkproduktionen och allt som hör till den tillverkas vad som sannolikt är världens nordligaste senap på gården. Dessutom producerar Pesula Lantbruk rybsolja, glass och driver en både välbesökt och välutvecklad gårdsbutik där man samlat produkter från hela Tornedalen.
- Om det är något jag lärt mig är det att man måste samarbeta. Vi är så små och har så lite tid över att ju mer vi kan hjälpas åt, desto bättre är det, säger Per.
Torne älvdal har länge varit välutvecklad och välanvänd odlingsmark. Arkeologiska tecken tyder på att hundratals generationer bönder utvecklat samhället och landskapet längs med gränsen. Men nu börjar Pesulas känna sig ensamma.
- När jag var ung var det gårdar överallt, ängarna gick hela vägen ner till strandkanten och landskapet var öppet. Men nu behöver man inte åka många kilometer uppströms för att slyn ska bre ut sig och det är knappt man ser älven ibland, säger Per.
Pesula Lantbruk odlar 130 hektar, även om man inte behöver så mycket för att hålla de egna djuren med foder. Till viss del handlar det om att inte låta landskapet växa igen.
- Nog är det så. Det har faktiskt dykt upp någon ny bonde, och det är ju fantastiskt roligt, och vi gamlingar som finns kvar gör vårt bästa. Men voi herra, nog finns det utrymme för många fler. Fast det är ju det där med lönsamheten…

Den svenska linjen har under lång tid varit att jordbruken måste bli större och effektivare för att tjäna pengar. Pesula Lantbruk har valt en annan väg. Per gör ofta det.
- De säger att det inte ska gå att driva mjölkgård med bara en robotmjölkningsstation, de säger att det inte ska gå att odla senap så här långt norrut, de säger så mycket. Det där har alltid sporrat mig, folk som säger att saker inte går. Men vet inte förrän man testat.
De olika verksamheterna på gården hjälper till. Sedan hustrun Åsa slutade sitt jobb och började jobba heltid har förädlingsdelen utvecklats och utökats. Den nya senapsglassen blev – ganska oväntat för Per – en sommarsuccé.
- Nog ger det litegrann, men det är ju egentligen inte därför vi håller på. Nog tycker jag om att gå omkring hos korna, men i grund och botten är det så att jag måste få göra fler saker, annars blir jag tokig, säger Per.
Text: Pelle Johansson, Hushållningssällskapet Norrbotten-Västerbotten
Projektet ClimateFood presenterar klimatsmarta affärsexempel från Finland och Sverige.

