Hahkialan Kartanossa maisema ja kulttuuri kohtaavat lautasella

4 min read

Hahkialan Kartanossa tarjolla on ruokaelämys, joka tuo maiseman lautaselle

Kaunis maisema kruunaa ruokahetken. Hahkialan Kartanossa ajatus on viety vielä pidemmälle: tarjolla on ruokaelämys, joka tuo maiseman lautaselle ja vie ruokailijan vanhaan kulttuurimaisemaan. Ensimmäiset ruokaelämykset maisemasta nautittiin kuluneena kesänä.

Hauholla sijaitseva Hahkialan Kartano tarjoaa yrityksille ja ryhmille juhla- ja kokouspalveluja vanhassa hämäläisessä kulttuurimaisemassa. Kun koronakevät hiljensi historiallisen kartanomiljöön, pakollinen pysähdys päätettiin käyttää uuden kehittämiseen. ELY-keskukselta saadun hankerahoituksen turvin Hahkialassa luotiin Ruokaelämys maisemassa -palvelutuote.

Hahkialan Kartanon toimitusjohtaja Anne Pekkanen kertoo, että ideaa maiseman ja ruoan yhdistämiseen herätteli jo ProAgrian ja Lahden AMK:n viime vuonna päättyneen Palma-hankkeen työpaja, jossa pohdittiin maaseudun palvelumuotoilua. Aivan tyhjästä ajatus ei kuitenkaan virinnyt.

– Olimme miettineet jo pitkään upean kartanomiljöön tuotteistamista muutenkin kuin perinteisillä puutarhakierroksilla. Saamamme hankerahoitus mahdollisti ulkopuolisten kouluttajien ja asiantuntijoiden käytön uuden palvelun kehittelyssä, Pekkanen taustoittaa.

Arvokkaat puitteet maisema-aterioinnille

Hahkialan Kartanon historia ulottuu 1650-luvulle, jolloin kuningatar Kristiina antoi maat palkkioksi Ruotsin armeijassa kunnostautuneelle ranskalaismajurille Toussaint Charpentierille. 1900-luvulla Hahkialassa kestittiin usein Suomen historian ja kulttuurin merkkihenkilöitä, esimerkiksi useita itsenäisyyden alkuajan presidenttejä sekä Jean ja Aino Sibeliusta.

Hahkialan Kartano on valtakunnallisesti merkittävävä rakennettu kulttuuriympäristö (RKY). Kartano on osa hämäläismaisemaa, jossa vuorottelevat avarat viljapellot, pienet kalaisat järvet ja metsät. Vuonna 1917 valmistunut symmetrinen päärakennus edustaa barokkiklassismia Vaasa-ajan vaikutteineen. Sen jokaisella seinustalla aukeaa muotopuutarha, jossa kesäisin kukkivat tuhannet perennat ja upeat jaloruusut.

Hahkialan Kartanon Ruokaelämys maisemassa -palvelu tarkoittaa lyhyesti ilmaistuna sitä, että ateria tarjoillaan asiakkaille aivan konkreettisesti maisemassa: barokkipuutarhan pergolaan katetun pöydän ääressä, Kirrisenjärven rannalla olevan saunan terassilla – tai talvella laavulla.

Menu kunnioittaa eettistä ja ekologista

Hahkialan Kartanon kaikki ruokatarjonta nojaa vahvasti sesonkeihin, lähialueiden tuotteisiin ja riistaan. Eettisen ruoan elementit haluttiin säilyttää myös uudessa palvelutuotteessa.

– Kaikki ruoat valmistetaan itse, vain ruisleipä tulee Fazerilta, Pekkanen huomauttaa.

Ruokaelämys maisemassa -aterioiden raaka-aineet tulevat ruokailijoita ympäröivästä maisemasta niin pitkälti kuin mahdollista. Kasvikset, juurekset ja marjat sekä Highlander-karjan liha hankitaan lähialueiden tuottajilta ja järvikalat paikalliselta kalastajalta. Omasta keittiöpuutarhasta saadaan pienemmässä määrin käytettäviä kasviksia ja yrttejä.

Kartanon keittiössä on jo entuudestaan käytetty ahkerasti luonnonsieniä ja -marjoja, mutta uuden palvelutuotteen myötä Hahkialassa innostuttiin laajentamaan etenkin villiyrttien käyttöä. Tuotekehityksen tuloksena on syntynyt esimerkiksi syvän lilanvärinen ja raikkaanmakuinen horsmamehu.

– Puutarhuri kulki tilukset läpi kokkien kanssa listaten villiyrtit ja Maa- ja kotitalousnaisten Outi Penttilän kanssa katsottiin, mitä niistä voi syödä. Saimme lisää ideoita luonnonyrttien käyttöön niin keittiössä kuin tilatuotteiden raaka-aineina. Lisäoppia lavakasvatukseen sesonginmukaisesti saimme Suvi Lehtoselta, Pekkanen valottaa.

Hahkialan Kartanon ihka ensimmäinen Ruokaelämäys maisemassa -kattaus heinäkuussa sisälsi nokkoskeittoa ja ahvenmoussea, peuraa sekä ruusu-akvavitehyytelöä ja bäätelöä, eli lampaanmaidosta valmistettua jäätelöä. Elämyksen kruunasi pavlova-leivos.

Riistalla keskeinen rooli ruokalistalla

Kartanoperinnettä kunnioittaen riistalla on keskeinen rooli Hahkialan ruokatarjonnassa. Listalla voi olla esimerkiksi valkohäntäpeuraa, fasaania tai sorsaa. Saksanhirveä, kuusipeuraa ja villisikaa saadaan Ruotsin Skånesta, jossa kartanoyrityksen nykyinen omistaja Karl Fazer asustaa.

Syksyisin sorsastukseen osallistuu myös toimitusjohtaja omien metsästyskoiriensa kanssa.

– Tarvittava riistanliha on aina saatu, toki joskus myös muokataan menua sen mukaan mitä on tarjolla, Pekkanen toteaa.

Hän muistuttaa, että riistanliha on ekologista ja eettistä ruokaa, kunhan eläinkantoja ei veroteta liiaksi.

– Esimerkiksi peuraa ja kaurista ei ainakaan toistaiseksi ammuta kartanon mailla, koska niiden kannat ovat pienet, Pekkanen konkretisoi.

Inspiraatio tanskalaismaalarin taulusta

Anne Pekkanen paljastaa, että inspiraatio uuden Ruokaelämys maisemassa -palvelutuotteen visuaalisesta ilmeestä ammennettiin tanskalaisen Peder Severin Krøyerin vuonna 1888 maalaamasta taulusta ”Hip, Hip, Hurrah!”. Taulu esittää Skagenin iloisen taiteilijayhteisön huoletonta kesäistä ateriointia puutarhaan katetun pöydän ääressä.

Samaa runsasta ja huoletonta tunnelmaa haluttiin tuoda Hahkialan maisemaruokaelämykseen, ja siksi koristelujen ja ruokien visualisoinnissa hyödynnettiin ruokastylisti Juuli Hakkaraisen osaamista. Upeat kuvat markkinointia varten otti valokuvaaja Laura Riihelä.

Suomessa kun ollaan, säätila on tietysti aina otettava huomioon ulkotilaisuuksissa.

– Jokainen ymmärtää, että jos vettä tulee vaakatasossa, niin ulkona ei syödä. Mutta maisema voidaan tuoda sisälle kartanon ruokasaliin runsaan luontoaiheisen koristelun avulla, toimitusjohtaja Anne Pekkanen toteaa.

Maa- ja kotitalousnaisten Kylään maisemaan -hanke tekee tunnetuksi valtakunnallisesti ja maakunnallisesti arvokkaita maisema-alueita sekä merkittäviä rakennettuja kulttuuriympäristöjä Kanta- ja Päijät-Hämeessä sekä Uudellamaalla. Tavoitteena on lisätä asukkaiden arvostusta oman maakunnan kulttuuriympäristöä kohtaan ja innostaa yrittäjiä hyödyntämään maisemaa toiminnassaan. Hanke järjestää muun muassa työpajoja, joissa pohditaan erilaisia tapoja tuotteistaa maisema ja verkostoidaan toimijoita keskenään. Kylään maisemaan -hanketta rahoittavat Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto sekä Hämeen ja Uudenmaan ELY-keskukset.

Teksti ja kuvat: Minna Nurro
Ruokaelämys maisemassa -kuva: Hahkialan Kartano/kuva Laura Riihelä & tyyli Juuli Hakkarainen
Taulu: Peder Severin Krøyer: Hip, Hip, Hurrah! (Göteborgs konstmuseum)