Valtakunnan komeimpia pässejä näytillä ja kaupan Juvalla 8.-9.9.2017

3 min read

Uutinen

Pässihuutokauppa, näyttely ja seminaari Juvan raviradalla

20170722 154727

Valtakunnan komeimpia pässejä näytillä – Pässihuutokauppa, näyttely ja seminaari Juvan raviradalla 8.-9.9.2017

Jalostuslampoloissa pässeillä on käsillä jännittävät ajat. Nyt valitaan ne, jotka pääsevät jatkamaan sukua. Parhaiden emien hyvin kasvaneita ja hyvärakenteisia pässipoikia tai tilalla jo työnsä tehneitä isäpässejä valitaan pässihuutokauppaan myyntiin. Lammasasiantuntijat käyvät arvostelemassa niitä tiloilla ja mittaamassa ultraäänellä selkälihaksen sekä rasvan paksuuden, mistä voidaan jo elävänä arvioida lihantuotanto-ominaisuuksia ja laskea indeksit valintaa helpottamaan.
Myös lampureilla on isojen päätösten aika. - Pässin hankinta vaikuttaa isosti katraan laatuun, onhan se usein kymmenien jopa satojen karitsoiden isä, ja puolet ominaisuuksista periytyy siltä. Siksi huono pässi on kaikkein kallein pässi. Pässillä ei vaikuteta vain yhden vuoden tuloksiin, vaan se näkyy pitkään myös tyttäriensä tuotosominaisuuksissa, painottaa lammastuotannon erityisasiantuntija Sari Heltelä ProAgria Etelä-Savosta.
ProAgrian Katras-hanke järjestää valtakunnallisen pässinäyttelyn ja -huutokaupan osana lampureiden koulutusta. - Lammastiloilla on opiskeltu ja tehty paljon työtä jalostuksen, ruokinnan sekä hoidon kehittämiseksi. Se näkyy alueella hyvänä eläinaineksena ja sen tuloksina, Sari Heltelä kehuu.

Pässihuutokauppa vuosikymmenien tauon jälkeen Itä-Suomessa

Jalostus on jatkuvaa kehittämistä, joten hyviä pässejä tarvitaan koko ajan. Pässihuutokauppa on hyvä paikka verrata ja valita katraaseen sopivin yksilö. Se on myös hyvä paikka esitellä ja myydä omia hyviä pässejä.
Itä-Suomessa ei ole ollut pässihuutokauppaa vuosikymmeniin. Katras hankkeessa haluttiin kehittää huutokauppa-ajatusta pidemmälle, joten monipuolisessa tapahtumassa on varsinaisen huutokaupan jälkeen nettihuutokauppa sekä pässinäyttely. Juva valikoitui paikaksi keskeisen sijaintinsa ja kunnan 575 juhlavuoden kunniaksi. Juvan hevosystäväinseura vuokrasi harjoitusraviradan pitopaikaksi.
Ilmoittautuminen pässihuutokauppaan on ollut vilkasta, ja pässejä on tulossa jo yli tavoitellun kolmenkymmenen. Rotuvalikoimakin on kattava: suomenlammas eri väreissä, kainuunharmas, texel, dorset, oxford down sekä suffolk. Myös varsinaisen huutokaupan jälkeen pidettävään nettihuutokauppaan on ilmoittautuneita.
Pässinäyttelyssä tuomarina toimii englantilainen Ruuth Steele. Pässien rakenne arvioidaan tarkoin ja ne laitetaan sen perusteella paremmuusjärjestykseen, mikä helpottaa valintaa ja on lampureille opiksi. Osa pässeistä kaupataan nettihuutokaupassa samassa yhteydessä.
Huutokauppa toimii myös lampureiden markkinointikoulutuksena, joka on tarpeen, jotta hyvät eläimet saadaan myydyksi. Katras-hanke järjesti jo heinäkuussa ”Puunaus- ja puleeraus” -kurssin, jossa opittiin Debs Searlen ja Rex Vincentin johdolla laittamaan lampaat esityskuntoon ja näyttämään ne hyvässä asennossa. Samalla opeteltiin hyvää asennoitumista myyntihetkeen. Lisää oppia saadaan perjantaina 8.9. seminaarissa, jossa englantilaiset vieraamme kouluttavat meitä kehittämään lammaskulttuuriamme kansainväliseen suuntaan. - Suomi voisikin hyvän tautitilanteensa sekä kattavan tulosdatan ansioista ryhtyä kasvattamaan jalostuseläimiä vientiin, vinkkaa Heltelä ja kannustaa lampureita opiskelemaan tehokkaasti markkinointia tämän mahdollisuuden hyödyntämiseksi.
Tapahtuman järjestämisestä vastaa Katras-koulutushanke, joka toimii Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun alueella. Hanketta rahoittavat Euroopan maaseuturahasto ja alueiden ELY-keskukset.
Unelmakauppa-hanke järjestää pässihuutokauppaan ruokailut yhdessä Suur-Savon lampureiden kanssa. Luvassa on siis myös hyvää evästä varmistamassa tapahtuman onnistumisen.
Kaksi Savonian opiskelijaa tekevät tapahtumasta opinnäytetyön. Uutena toimintatapana he ovat mm. ohjeistaneet pässien omistajia kuinka tapahtumaan tulevat pässit valmistellaan ja kuvataan.
Lisätietoja
ProAgria Etelä-Savo, lammastuotannon erityisasiantuntija ja Katras-hankevastaava Sari Heltelä, puhelin 040 593 7528
https://www.proagria.fi/tapahtumat/passihuutokauppa-ja-passinayttely-8605
https://www.facebook.com/groups/katrashanke/