Pääsiäisenä pöytään kotimaista lammasta ja itsetehtyä mämmiä

1 min read

Uutinen

Pääsiäisen lammasherkku kannattaa valmistaa kotimaisesta lampaasta. Mämmin tekoon voi ottaa oppia Maa- ja kotitalousnaisten Mämmi-livestä.

Lammaspata kuvaaja timo viljakainen jpeg

Pääsiäisen lammasherkku kannattaa valmistaa kotimaisesta lampaasta. Mämmin tekoon voi ottaa oppia Maa- ja kotitalousnaisten Mämmi-livestä.

Lammas on vahvasti kotiutunut suomalaiseen pääsiäispöytään. Ruoka-, ravitsemus- ja kotitalousneuvonnan kehitysjohtaja Marita Suontausta Maa- ja kotitalousnaisten Keskuksesta kehottaa suosimaan kotimaista lammasta pääsiäisen ruoanlaitossa.

”Kotimaista lampaanlihaa on nyt hyvin saatavilla kaupoista ja suoramyyntilammastiloilta johtuen ravintoloiden kiinniolosta.”

Perinteisin lammasherkku on lampaanviulu eli luullinen paisti, mutta lammasta kannattaa käyttää monipuolisesti.

”Lampaasta voi tehdä erilaisia maistuvia patoja. Lammasjauheliha taipuu hyvin vaikka herkullisiksi pyöryköiksi. Lammasta voi myös grillata esimerkiksi kyljyksinä tai fileinä”, Suontausta sanoo.

Mämmi-live opastaa mämmin teon saloihin

Lounais-Suomesta kotoisin oleva, maltaista ja ruisjauhoista imelletty mämmi, levisi muualle Suomeen teollisen valmistuksen myötä. Mämmin teko mielletään usein vaikeaksi, vaikka sitä se ei ole.

”Mämmin valmistus vaatii vain jonkun verran aikaa, mutta kattilan äärellä ei tarvitse koko ajan seistä”, Suontausta painottaa.

Tänä pääsiäisenä mämmin teon saloja voi opiskella Maa- ja kotitalousnaisten Mämmi-livessä.

”Nyt kun ihmiset eivät voi kokoontua ruokakursseille, ratkaisivat ruoka-asiantuntijamme asian viemällä mämmikurssit sosiaaliseen mediaan. Toivotamme kaikki mämmin teosta kiinnostuneet lämpimästi mukaan yhteisölliseen mämmin valmistukseen Facebookissa tai Instagramissa.”