Maa- ja kotitalousnaisten MKN maisema-asiantuntijat järjestävät ohjattuja kansainvälisen maisemapäivän maisemakävelyitä eri puolilla Suomea

5 min read

Uutinen

16. ja 20.10.2021

Img 5518 pieni 0

Kansainvälistä maisemapäivää vietetään vuosittain Eurooppalaisen maisemayleissopimuksen allekirjoittamisen vuosipäivänä 20.10. Maisemapäivällä halutaan kiinnittää huomiota maisemien merkitykseen osana kulttuuriperintöä, identiteettiä, hyvinvointia ja elinympäristön laatua. Maisemapäivänä juhlistettaviin maisemiin kuuluvat niin kauniit kuin arkisetkin maaseutumaisemat, kaupunkimaisemat ja luonnonmaisemat. Myös vuonna 2021 kansainvälistä maisemapäivää vietetään kaikille avoimella valokuvakilpailulla ja -kampanjalla sekä ohjatutuilla maisemakävelyillä.

Tervetuloa mukaan maisemakävelyille

Pohjois-Pohjanmaan kävely järjestetään virtuaalisesti. Maisemakävelyt ovat maksuttomia.

KESKI-SUOMI

la 16.10. klo 12.15 Jyväskylä, Muuratsalon Paljaspää
Kokoontuminen Muuratsalon uimarannan parkkipaikalla, Vuorenlahdenkatu 18, Jyväskylä, Muuratsalo. Varustaudu sään mukaisesti ja maastokengin. Omat evät mukaan, pidetään evästauko näköalapaikalla. Retken kesto on noin 1,5 h. Oppaana maiseman- ja luonnonhoidon asiantuntija Paula Salonen. Retki järjestetään yhteistyössä Jyväskylän maa- ja kotitalousnaisten kanssa. Retki on kaikille avoin ja ilmainen.
Ilmoittautumiset: ke 13.10. mennessä, Paula Salonen, paula.salonen@maajakotitalousnaiset.fi p. 043 824 9641.

ETELÄ-POHJANMAA

ke 20.10. klo 17 Lapua, keskusta
Vietetään yhdessä kansainvälistä maisemapäivää maisemakävelyn merkeissä Lapuan keskustan tuntumassa. Maisemapäivää vietetään Suomessa nyt jo viidettä kertaa. Kävelyn aikana päästään ihastelemaan mm. Lapuan historiallisia kohteita arvokkaine ympäristöineen. Kokoontuminen Lapuan tuomiokirkon parkkipaikalla (Kosolankatu 3, 62100 Lapua) klo 17.00 Maisemakävelyn pituus n. 2,5 km, kesto n. 1,5-2 tuntia. Kävelyreitin varrelle jää mm. Lapuan tuomiokirkko, Pyhälahden aukio, Kulttuurikeskus Vanha Paukku ja kävely päättyy Jokilaakson matkailupuutarhaan (lähelle lähtöpistettä). Säänmukainen varustus ja kävelyyn sopivat jalkineet. Ei ilmoittautumisia. Kaikille ilmainen ja avoin tapahtuma! Lisätietoja maisemapäivästä https://www.ymparisto.fi/maisemapaiva
Lisätiedot: Marika Turpeinen, marika.turpeinen@maajakotitalousnaiset.fi, p. 043 8252 410

ETELÄ-SAVO

ke 20.10. klo 10 Mikkeli, Tuukkala
Maisemakävely arkimaisemassa Mikkelin Tuukkalassa. Kokoontuminen Tuukkalan kalmistokentällä Tuukkalankylätien ja Surnuintien risteyksessä klo 10. Kävelemme Kokkovuoren maastossa noin 1,5 km matkan. Tutustumme maastosta löytyviin ihmistoiminnan merkkeihin eri aikakausilta. Tuukkalan kalmisto on yksi Suomen merkittävimmistä muinaisjäännöksistä ja Saimaa Geoparkin kohde, lisäksi alueelta löytyy muita kätkettyjä kohteita. Kävelemme poluilla mäkisessä maastossa, joten hyvät kengät jalkaan. Sateen sattuessa kävellään sateessa! Tilaisuuden kesto noin 2h. Mukana myös Vespaikka – vesistömaisemat vetovoimatekijänä Etelä-Savossa -hanke, jonka rahoittavat Etelä-Savon ELY-keskus ja EU:n maaseuturahasto.
Lisätiedot: Saara Ryhänen, saara.ryhanen@maajakotitalousnaiset.fi, p. 040 4868 237.

KYMENLAAKSO

ke 20.10. klo 12 Kouvola, Kimola
Lähde kanssamme juhlistamaan Maisemapäivää Kouvolan Kimolaan. Parin tunnin retken aikana tutustumme Kimolan kylään, sen mielenkiintoiseen historiaan, Kimolan kanavan vaiheisiin sekä tietenkin valtakunnallisesti arvokkaaksi maisema-alueeksi ehdotettuun maisemaan. Retken tutustumispisteisiin siirrymme autoilla, mutta varauduthan myös jalkaisin liikkumiseen. Kierroksen lopuksi kahvittelemme Ilonojan kartanon vanhalla asuinpaikalla. Päivän päätteeksi halukkaat varmajalkaiset ja reipashenkiset pääsevät kiipeämään Huhkaimenvuoren näköalakalliolle, jossa nostamme maljan maisemalle. Retki järjestetään yhteistyössä Kimolan Kyläyhdistyksen kanssa. Lähtö: 20.10. klo 12.00 Paavolaisen kaupan piha, Eiraskanmutka 23, 47650 Kimola
Ilmoittaudu mukaan viimeistään 18.10. Katriina Koski, katriina.koski@maajakotitalousnaiset.fi, p. 040 148 8220, ilmoita myös ruokarajoitteet
Info osallistujille: Kierrokselle kannattaa varustautua sään mukaisella vaatetuksella, tukevilla kengillä ja heijastinliivillä. Huhkaimenvuoren valloittajille suosittelemme lisäksi ottamaan otsalampun mukaan.

POHJOIS-KARJALA

ke 20.10. klo 9.30 Ilomantsi, Parppeinvaara
Kokoontuminen Parppeinpirtillä klo 9.30. alkaen. Parppeinvaaran historiaan, maiseman merkitykseen yrityksille ja maiseman tuotteistamiseen liittyvien alustusten jälkeen siirrymme maisemakävelylle Parppeinvaaran rinteelle 1,5 km keskustellen Vaara-Karjalan maisemiin liittyvistä asioista. Maastoon säänmukainen varustus. Tilaisuus kestää 3 tuntia. Tilaisuuden järjestää yhteistyössä Ilomantsin Museosäätiö, Ilomantsin Matkailuyhdistys, Ravintola Parppeinpirtti, Kuuksenvaaran konepalvelut ja Yhteinen ympäristö -elinvoimaa ympäristöstä -hanke.
Ilmoittaudu mukaan viimeistään 18.10. osoitteessa: https://link.webropol.com/s/maisema.
Lisätiedot: Ohjelma, Päivi Jokinen, paivi.jokinen@maajakotitalousnaiset.fi, p. 040 301 2409 tai Tanja Airaksinen, tanja.airaksinen@msl.fi, p. 045 120 4259.

POHJOIS-POHJANMAA

ke 20.10. klo 18-20 virtuaalinen maisemakävely
Virtuaalisella maisemakävelyllä kierrämme ympäri Pohjois-Pohjanmaan maakuntaa ja tutustumme aktiivisiin kyliin, joissa on hyödynnetty puuta virkistysrakenteissa. Mukana ovat mm. Tyrnävän Markkuu, Iin Pohjois-Ii, Vihannin Kinttupolut sekä Pohjois-Kuusamon seudun kalastuskohteiden virkistysrakenteet. Tilaisuus järjestetään yhteistyössä Metsäkeskuksen Puuta seinästä siltaan -hankkeen kanssa. Adobe Connect -verkkokoulutusympäristössä. Linkki tilaisuuteen lähetetään ilmoittautuneille edellisenä päivänä.
Lisätiedot ja Ilmoittaudu mukaan 18.10. mennessä Taru Koskinen, taru.koskinen@maajakotitalousnaiset.fi, p. 041 731 0368.

POHJOIS-SAVO

ke 20.10. klo 17.00 Kuopio, Haminalahti
Maisemapäivänä kävelemme Haminalahden kulttuurimaisemissa alueen oppaan Marianna Falkenbergin sekä maisema- ja ympäristöasiantuntija Kukka Koskisen johdolla. Näistä Haminalahden maisemista ja metsistä von Wrightin veljekset ovat saaneet innoituksensa kuuluisien maalaustensa maisema- sekä lintuaiheisiin. Lähtö: Kokoonnumme vanhan kyläkoulun osoitteessa Leirikuja 13, 70800 Kuopio.
Info osallistujille: Retken kesto on noin 1,5-2 h ja kävelemme noin 2 km. Valitettavasti reitti ei ole kokonaan esteetön, sillä käymme lopuksi myös kalliopoluilla korkeammalla maastossa näköalapaikoilla. Varustauduthan säänmukaisella vaatetuksella sekä sopivilla jalkineilla. Retki on avoin kaikille.
Lisätiedot ja ilmoittaudu mukaan 15.10. mennessä: Kukka Koskinen kukka.koskinen@maajakotitalousnaiset.fi tai p. 0400 571 643

KESKI-POHJANMAA

su 7.11. klo 13 Reisjärvi, Kangaskylä HUOM! muuttunut aika!
Kokoontuminen Kangasloiskeeseen, Lehtorannantie 45, jossa auton voi ajaa rantaan (nokka tietä kohti) tai jättää Lehtorannantien varteen. Klo 13 lähdemme ohjatulle maisemakävelylle (n. 5,5 km). Kävelyn aikana pääsemme ihastelemaan Kangaskylän kaunista kulttuurimaisemaa, sekä aistimaan historian tuulahduksia. Kävelylle mukaan otsa/taskulamppu, sekä heijastinliivi. Kierroksen jälkeen rannassa tarjolla kahvia ja makkaraa Kangaskylän Maaseutunaisten toimesta. Ei ennakkoilmoittautumista, mutta syysmyrskyn osalta säävaraus.
Lisätiedot: Anu Ainasoja, anu.ainasoja@maajakotitalousnaiset.fi, p. 043 825 4284.

Kansainvälinen maisemapäivä on osa Euroopan kulttuuriympäristöpäivien ohjelmaa. Maisemapäivän järjestävät ympäristöministeriö ja Suomen ympäristökeskus yhteistyössä Museoviraston, Suomen Kotiseutuliiton, Viherympäristöliiton sekä Maa- ja kotitalousnaisten Keskuksen ja Maa- ja kotitalousnaisten piirikeskusten kanssa.

Maisemat ovat olennainen osa kaikkien hyvinvointia ja elinympäristön laatua sekä monimuotoisuutta. Millaisia maisemia löytyy työ-, koulu- tai kauppamatkasi varrelta tai näkyy kotisi ikkunasta? Mikä arkesi maisemissa on kiehtovaa tai kaunista, mitä haluaisit muuttaa, mikä maisemassa on parhaillaan jo muuttumassa? Osallistu arkimaisemia juhlistavaan valokuvakampanjaan valokuvaamalla arkesi maisemia ja jakamalla kuvat Instagramissa tunnisteella #arkimaisema. Liity myös seuraamaan kampanjan Instagram-tiliä @arkimaisema.

Lisätietoa kampanjasta: Suomen ympäristökeskus > Kansainvälistä maisemapäivää juhlitaan 20.10. – osallistu valokuvakampanjaan tai -kilpailuun (syke.fi)

Maisemakävelyistä: maiseman- ja luonnonhoidon kehitysjohtaja Leena Lahdenvesi-Korhonen, Maa- ja kotitalousnaisten Keskus ry, p. 040 523 5133, leena.lahdenvesi-korhonen@maajakotitalousnaiset.fi

Kampanjasta: tutkija Annika Uddström, Suomen ympäristökeskus, p. 0295 251 715, annika.uddstrom@ymparisto.fi

Kampanjasta: ympäristöneuvos Tapio Heikkilä, ympäristöministeriö, p. 0295 250 166, tapio.heikkila@ym.fi