Loistavaa lähiruokaa pöytään kesät talvet

2 min read

Uutinen

Kotimainen peruna on loistavaa lähiruokaa ja mikä parasta, varsin ekologinen valinta.

Suupalaperunat vaaka kati laszka
Peruna on mainio mukula - maukas, edullinen, ravitseva ja monipuolinen. Kotimainen peruna on loistavaa lähiruokaa ja mikä parasta, varsin ekologinen valinta.
Perunan arvostus ja kulutus on laskenut Suomessa. Sitä syödään enää vain noin 50 kiloa henkeä kohti vuodessa. Ruoka-, ravitsemus- ja kotitalousneuvonnan kehityspäällikkö Marita Suontausta Maa- ja kotitalousnaisten Keskuksesta kannustaa nostamaan arkisena pidetyn perunan takaisin lautasille.
”Perunan käyttö on vähentynyt selvästi, kun riisi, nuudelit ja pasta ovat vallanneet ruokavaliotamme. Ravitsemuksellisesti peruna kuitenkin päihittää ne muun muassa C-vitamiinin ja kivennäisaineiden osalta.”
Monien mittareiden mukaan peruna on myös varsin ekotehokas ruoka-aine.
”Perunan käytön lisääminen on helppo ilmastoteko. Perunan vesi- ja hiilijalanjälki on huomattavasti pienempi kuin riisin. Kotimaisen tuoreen perunan, puolivalmisteiden ja pakasteiden kuljetusmatkat jäävät yleensä kohtuullisiksi. Perunan suurin ’ympäristötaakka’ useimmiten aiheutuu sen kypsennyksestä”, Suontausta kertoo.
Perunasta on moneksi – valitse oikea lajike
Hyvä peruna on unohtumaton herkku sellaisenaan. Varsinkin kesän ensimmäiset perunat herkutellaan usein ihan vaan voilla ja tillillä aateloituna sekä kenties sillipalojen saattelemana.
”Peruna taipuu moneen, siitä syntyy suolaisia ja makeita herkkuja, myös leivonnaisia. Oikean perunan valintaan kannattaa paneutua, sillä väärä peruna pilaa helposti koko ruokalajin. Esimerkiksi uusista perunoista on turha tehdä muusia, niistä tulee helposti liisteriä”, Suontausta neuvoo.
Parhaiten kuhunkin käyttötarkoitukseen sopivat perunat löydät seuraamalla pussien väritunnisteita ja irtoperunan ohjekylttejä. Lisää tietoa perunasta ja ruokaohjeita löydät tästä.
Peruna-liveä ja Tiktokkia tiedossa
Maa- ja kotitalousnaiset on jo pitkään kampanjoinut kotimaisen perunan käytön ja arvostuksen lisäämiseksi. Syksyllä ruokakurssitarjonnasta löytyy myös peruna. Peruna näkyy vahvasti Maa- ja kotitalousnaisten sosiaalisen median kanavissa uusien kohderyhmien, erityisesti nuorien ja nuorten aikuisten, tavoittamiseksi.
”Maa- ja kotitalousnaisten ruoka-asiantuntijat pitävät 16.6. peruna-aiheisen livelähetyksen Facebookissa ja Instagramissa. Myös TikTok-kanavassamme peruna pääsee hyvin esille”, Suontausta vinkkaa.
Peruna-aiheinen livelähetys
tiistaina 16.6.2020
klo 14.00 Facebook @maajakotitalousnaisetlansi
klo 15.00 Instagram @maajakotitalousnaiset
Perunaa TikTokissa
@ruokavinkit_mkn
Perunan ravintoarvot
RUOKAOHJE
Keitä uusia perunoita suosiolla reilusti ja käytä ylijääneet perunat salaattiin tai suupaloiksi.
Perunasuupalat
n. 15 kpl
5 keitettyä varhaisperunaa
75 g savuporoa, kylmäsavuhärkää tai kylmäsavukirjolohta
1 tlk (120 g) smetanaa
100 g maustettua tuorejuustoa (esim. pippuri, yrtti, piparjuuri)
2 rkl silputtua persiljaa tai tilliä
Koristeeksi:
persiljaa, tilliä tai muuta yrttiä
1. Silppua savuliha tai kala veitsellä hienoksi.
2. Vatkaa smetanaa hetki. Lisää joukkoon tuorejuusto ja muut aineet ja sekoita hyvin.
3. Viipaloi perunat paksuiksi viipaleiksi.
4. Pursota tai lusikoi seoksesta nokareita perunaviipaleille ja koristele.