Vinkit juhlan järjestäjälle

2 min read

Kevät on iloisten juhlien aikaa. Nappaa tästä Maa- ja kotitalousnaisten vinkit juhlien järjestämiseen!

Kevät on iloisten juhlien aikaa. Huolella suunniteltu juhla on kokonaisvaltainen elämys, joka jää pitkäksi aikaan niin sankarin kuin vieraidenkin mieleen. Nappaa tästä Maa- ja kotitalousnaisten vinkit juhlien järjestämiseen!

"Sankarin mieltymykset ja harrastukset saavat näkyä ja maistua juhlassa", muistuttaa Etelä-Suomen maa- ja kotitalousnaisten ruoka-asiantuntija Outi Penttilä.

"Jo hyvissä ajoin ennen juhlia kannattaa pitää palaveri, jossa on mukana joko juhlan sankari tai hänen luottohenkilönsä ja tarjoilujen järjestäjä."

Yhdistä herkut teemaan

Kun juhlan teema selkeytyy, ideoidaan kattaukset ja tarjottavat.

"Sortteja ei tarvitse olla kovin monia, kunhan niistä löytyy se pieni juju, joka yhdistää tarjottavan teemaan. Yhdistävä tekijä voi olla esimerkiksi leivonnaisen muoto, väri, mauste tai tarjoilutapa", Outi ohjeistaa.

Erityisruokavaliot otetaan myös huomioon, mutta kaikille ei tarvitse olla kaikkea. "Tarkista, että menusta löytyy jotakin suolaista ja makeaa keliaakikolle, laktoosi-intolerantille ja kasvissyöjälle."

Outi kannustaa tekemään ennen juhlia inventaarion pakastimeen ja kuivakaappiin. ”Pakkasesta voi löytyä vaikka hirvenpaistia, omenahilloketta tai marjoja, joista saa monenlaista herkkua juhlapöytään."

Pienet kakut säilyvät paremmin

Valmistujais- ja rippijuhlissa vieraat piipahtavat onnittelukäynnillä eri aikoina. Tämä otetaan huomioon myös suunnittelussa, jotta helposti pilaantuvat syötävät eivät ole huoneenlämmössä monta tuntia.

"Valmista mieluummin monta pienempää täyte- ja voileipäkakkua kuin yksi iso. Ison voileipäkakun voi hyvin myös puolittaa täyttämisen jälkeen ja laittaa tarjolle puoli kerrallaan."

Kata kahvipöytä niin, että ensin voidaan ottaa lautaselle suolaisia tarjottavia ja sen jälkeen pullaa, kahvikakkua, pikkuleipiä ja täytekakkua tai kääretorttua. Noutopöydän päähän tai viereiselle pöydälle laitetaan esille kahvi- ja teekupit.

Lue myös

Lisätietoja

Ruoka- ja yritysasiantuntija
Outi Penttilä
Etelä-Suomen maa- ja kotitalousnaiset
puh. 040 719 8959
outi.penttila@maajakotitalousnaiset.fi