Vietetään kaikkien aikojen kekri

2 min read

Juhlavuosi huipentuu yhteisöllisiin kekrijuhliin

Suomi 100 -vuoden kunniaksi halusimme kannustaa koko Suomen mukaan viettämään maaseudun perinteistä sadonkorjuun juhlaa, kekriä. Ja jatkukoon perinne myös tulevina vuosina.

Kekriä vietettiin ennen sadonkorjuun päätyttyä, yleensä pyhäinpäivän tienoilla lokakuun lopulla. Kekripidoissa pöydät notkuivat sadonkorjuun ja syysteurastuksen antimia. Juhlissa myös laulettiin, leikittiin, tanssittiin ja ennustettiin tulevaa. Kekristä voi koostaa omanlaisensa tapahtuman, mutta usein keskiössä on ruoka ja vuoden sato, yhteinen tekeminen ja juhliminen.

Juhlien lisäksi kekriä voidaan esitellä työnäytöksissä tai työpajoissa askarteluun, käsitöihin, maataloustöihin tai ruoanvalmistukseen liittyen. Rakennetaan kekripukki, ennustetaan tulevaa, lauletaan, leikitään ja tanssitaan.

Piirikeskuksilta voi tilata kekrikurssin, jossa opetellaan perinteisten kekriruokien valmistusta!

Yhdessä

Koko Suomi 100 -vuoden teema oli yhdessä. Juhlavuoden kekrijuhlia järjestettiin yhdessä useiden toimijoiden kanssa: MTK:n paikallisyhdistykset, kylätoimijat ja eläkeläisten yhdistykset olivat hyviä kumppaneita maa- ja kotitalousnaisten yhdistysten kanssa kekrijuhlan järjestämiseen. Myös paikallisia yrityksiä oli mukana järjestämässä ja markkinoimassa tapahtumia.

Perinne jatkukoon tulevina vuosina

Sadon kypsyttyä on oiva aika koota porukat yhteen ja järjestää ohjelmallisia ruokajuhlia piristämään pimenevää syksyä.

Jaetaan Maistuvaa maaseutua ja kekrielämyksiä myös niille, jotka eivät yhdistystoimintaan normaalisti osallistu. Kutsutaan erityisryhmiä ja maahanmuuttajia mukaan valmistelemaan ja nauttimaan juhlista.

Päiväkotiryhmille ja koululaisille voidaan opettaa käytännön taitoja ja siirtää perinteitä kekritapahtumissa. Mikäpä motivoisi enemmän kuin leipomisen opettelun jälkeen saisi maistella itse rypytettyjä, herkullisia karjalanpiirakoita?

Kekriä voi viettää monella tapaa

  • Toritapahtuma: tuotteiden ja ruoan myyntiä, ohjelmaa, työpajoja
  • Kekrijuhlat: iltamatyyppinen, ruokaa ja ohjelmaa sisältävä juhla, jonne myydään lippuja
  • Viedään juhla päiväkotiin, kouluun tai vanhustenkotiin.

Tutustu julkaisuun: Ruokajuhlien ABC ja alla oleviin materiaaleihin kekrijuhlan järjestäminen (pp-esitys), tarinoita kekrijuhliin sekä Talonpoikaissäätiön kekrisivustoon.

I