Teemakasviksina fenkoli ja lehtiselleri

2 min read

Ajankohtaista· MKN Ruokaneuvot

Välimerellistä vivahdetta ruokiin aromaattisella fenkolilla tai lehtisellerillä

Fenkolihillo vaaka kati laszka 0358

Välimerellistä vivahdetta ruokiin aromaattisella fenkolilla tai lehtisellerillä

Lumisiin talvipäiviin sopivat uunissa haudutettavat kasvisherkut. Fenkoli ja lehtiselleri ovat maukkaita ja ravinteikkaita kasviksia, joiden vahvat maut sopivat niin raakana kuin kypsennettynäkin käytettäviksi.

Lehti- eli varsiselleri on monipuolinen kasvis, jonka paksut lehtiruodit ja lehtilavat hyödynnetään ruoanlaitossa raakana tai kypsänä. Kotimaisen lehtisellerin sesonki ajoittuu loppukesään ja alkusyksyyn.

Fenkoli eli saksankumina, tai venkoli, on lehtisellerin tapaan käytettävä hyvin aromaattinen vihannes. Fenkolin mehevät kannat muistuttavat kerroksellisuudessaan hieman sipulia. Hennot, tilliä muistuttavat lehdet sopivat mausteeksi ja koristeeksi. Vihreät varretkin ovat maukkaita. Siemeniä puolestaan käytetään esimerkiksi leivonnassa.

Sekä fenkolin että lehtisellerin esikäsittelyksi riittää vain huuhtominen. Lehtisellerin tavoin fenkolia voi nauttia raakana esimerkiksi salaateissa. Silloin fenkolin kovimmat osat kannattaa leikata mahdollisimman ohuiksi suikaleiksi. Kypsennettynä fenkoli sopii erinomaisesti kalan makupariksi sekä kastikkeisiin, liharuokiin ja erilaisiin paistoksiin.

”Sekä selleri että fenkoli ovat monikäyttöisiä. Lehtisellerin maku on raikas ja suutuntuma rapsakka. Fenkoli puolestaan maistuu ja tuoksuu ihanan anismaiselta sekä aavistuksen lakritsilta. Niitä voi silputa raakana salaattiin tai vihersmoothieen, grillata, tai kypsentää muiden kasvisten kanssa kasvispadaksi”, vinkkaa Suvi Malin, MKN Etelä-Suomen ruoka-asiantuntija. ”Molemmat kasvikset pysyvät hyvin koossa kypsennettäessä. Raakana voit rouskutella varsiselleriä sellaisenaan maukkaan dippikastikkeen kera.”

Sellerissä on paljon lehtivihreää ja vitamiineista mm. C-, K- ja B-vitamiineja, sekä folaattia.
Fenkolissa on runsaasti C-vitamiinia ja kuitua.

”Maku voi vaatia toteuttelua, varsinkin fenkolissa on voimakas maku. Kannattaa silloin kokeilla selleriä ja fenkolia kypsennettyinä, koska kypsennys pehmentää makua”, Suvi Malin toteaa. ”Joillekin koivun siitepölyallergiasta kärsivillä saattaa tulla oireita selleristä ja fenkolista. Maistele siis ensin varoen!”
Suvi Malin muistuttaa myös kasvisten sesongeista ja kehottaa suosimaan kotimaisia raaka-aineita aina kun mahdollista.

Maa- ja kotitalousnaisten teemakasviksena ovat helmi-maaliskuussa lehtiselleri ja fenkoli.
Tietoa kasviksista ja lisää reseptejä esillä Koti ja maaseutu -lehdessä numerossa 2/2022.

www.kotijamaaseutu.fi