Korvasienipiirakka

2 min read

Ruokavinkit

Hieman isomman korvasienipiirakan ohje

Itä-Suomen Maa- ja kotitalousnaisten Korvasienilivessä 28.5.2021 ruoka- ja elintarvikeasiantuntija Marja Niskanen opasti mehevän korvasienipiirakan tekoon. Allaoleva ohje sopii myös monille muille sienille. Muistathan raakana vaarallisen myrkyllisen korvasienen oikean esikäsittelyn - ohjeet löydät reseptin alta.

Korvasienipiirakka

100 g voita

2,5 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

1 dl juustoraastetta

½ dl vettä

täyte:

100-200 g keitettyjä korvasieniä

1 pieni sipuli

1 tl kirveliä

2 dl ruokakermaa

2 munaa

rouhittua pippurisekoitusta

suolaa

2 dl juustoraastetta

Sekoita vehnäjauho, leivinjauhe ja juustoraaste keskenään. Nypi ainesosat pehmeän voin joukkoon. Lisää kylmä vesi ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Painele taikina piirasvuoan pohjalle ja reunoille.

Laita paistinpannulle nokare voita tai öljyä. Kuullota keitettyjä pilkottuja korvasieniä paistinpannulla pilkotun sipulin kanssa. Mausta pippurilla, kirvelillä ja suolalla. Laita sieni-sipuliseos piirakkapohjan päälle. Sekoita ruokakerman joukkoon kananmunat, suolaa ja rouhittua pippuria. Kaada seos sienien päälle ja ripottele pinnalle juustoraaste. Paista 200 asteessa n. 20–30 min, kunnes piirakka on saanut kauniin värin. Tarjoile hieman lämpimänä raikkaan salaatin kanssa.

Korvasienten käsittelyohjeet

Keittäminen

Korvasienet on keitettävä kahteen kertaan runsaassa vedessä (1 osa sieniä ja 3 osaa vettä) vähintään viisi minuuttia per kerta ja huuhdeltava hyvin molempien keittokertojen jälkeen runsaassa vedessä.

Kuivaaminen

Korvasieniä voidaan säilöä kuivaamalla ne rapeiksi. Kuivattuja korvasieniä on liotettava vähintään kaksi tuntia ennen käyttöä (100 g sieniä ja 2 l vettä). Liotuksen jälkeen korvasienet keitetään kahteen kertaan kuten tuoreet korvasienet.

Ohjeita korvasienen turvalliseen käsittelyyn löytyy myös Ruokaviraston sivuilta.

Korvasieniä kannattaa etsiä mäntykankailta parin vuoden vanhoilta hakkuuaukeilta, metsäteiden ja polkujen varsilta tai muuten paljastuneelta maalta.