Kädet multaan ja varpaat varvikkoon

2 min read

MKN Ruokaneuvot· Puutarha

Kesälomalla kannattaa upottaa kädet multaan, kerätä marjoja ja vierailla maatilalla – koko perheen voimin.

20140525 1102 l1003594 c jussi hellsten 2
Kesälomalla kannattaa upottaa kädet multaan, kerätä marjoja ja vierailla maatilalla – koko perheen voimin. Luontokosketus lisää vastustuskykyä, hyvinvointia ja ruoan arvostusta.
Korkea hygieniataso, kaupungistunut elämäntyyli ja riittämätön luontokosketus yksipuolistavat elimistön mikrobistoa. Yksipuolinen mikrobisto puolestaan lisää allergioiden ja autoimmuunisairauksien riskiä. Aikuisen immuunipuolustus ja hyvinvointi hyötyvät luontoaltistuksesta, mutta erityisen tärkeää altistus on varhaislapsuudessa, jolloin immuunipuolustuksen pohja kehittyy. Kehityspäällikkö Marita Suontausta Maa- ja kotitalousnaisten Keskuksesta kehottaa ottamaan perheen pienimmät mukaan kasvimaalle ja marjametsään.
”Kasvien kasvattaminen, orgaanisen maan kaivaminen ja muu puuhastelu luonnossa tuo lapsille iloa ja monipuolistaa immuunivälitteisiltä sairauksilta suojaavaa elimistön mikrobistoa.”
Vaikka omaa kasvimaata ei olisikaan, voi kasviksia ja yrttejä kasvattaa vaikka parvekelaatikossa.
”Kesäkuussa voi mainiosti kylvää esimerkiksi salaattia, retiisejä, tilliä ja herneitä. Erityisesti herneen siementen käsittely onnistuu helposti perheen pienimmiltäkin”, Suontausta vinkkaa.
Itsekasvatetut kasvikset ja omin käsin poimitut marjat myös maistuvat.
”Omien kasvisten kasvattaminen ja marjametsässä mukana olo kannustaa terveellisiin ruokavalintoihin.”
Maatilan elämä ja eläimet tutuiksi
Kaupungistumisen ja maatilojen vähenemisen myötä nykylasten ja -nuorten omakohtaiset kokemukset ruoan reitistä pellolta pöytään ovat vähäisiä. Kun ruoan alkuperä jää hämärään, ei ruokaa välttämättä osata arvostaa. Omien kasvisten kasvattamisen ja marjojen poimimisen lisäksi lapsille ja nuorille tekee hyvää vierailla maatilalla ja oppia, mistä ja miten ruoka tulee.
”Kun tutustuu maatilan arkeen ja ymmärtää esimerkiksi maitolasillisen tai puurokipollisen eteen tehdyn työn määrän, kasvaa kynnys heittää syömäkelpoista ruokaa pois.”
Suomessa on lukuisia kotieläintiloja ja majoitusta tarjoavia maatilamatkailuyrityksiä.
”Kotimaanmatkailu varsinkin maatiloilla kannattaa, saa uudenlaisia elämyksiä ja kokemuksia”, Suontausta suosittelee.