Tuoksua ja tunnelmaa pikkujoulupöytään

1 min read

Glögikutsuilla tunnelmoidaan kuuman juoman ja maukkaiden pikkupurtavien äärellä.

Glögikutsuilla tunnelmoidaan kuuman juoman ja maukkaiden pikkupurtavien äärellä.
Joulun alla pikkujoulut ja glögikutsut houkuttelevat herkuttelemaan yhdessä. Glögin kanssa tarjotaan kaunista ja maukasta pikkupurtavaa, joka on helppo syödä vaikka jouluaskartelujen lomassa.

Syötävä kranssi koristaa joulupöydän

Jouluisen punaista väriä pöytään saa punajuurikranssista. Punajuuri tuo leivonnaiseen myös mehevyyttä.
Kranssin voi värjätä ja maustaa myös muulla kuin punajuurella. Esimerkiksi porkkana, nokkonen tai hamppu tuovat makua ja väriä, Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaisten ruoka-asiantuntija Henna Kyyrä ehdottaa.
Henna innostaa kokeilemaan myös italialaisia mantelipikkuleipiä.
Klassisesti cantuccineja on tarjoiltu makean, väkevän jälkiruokaviinin kanssa, mutta nämä herkkupalat ovat oikein maukkaita glögin seurana. Ne säilyvät erinomaisesti ja sopivat siksi hyvin myös ruokaisaksi joululahjaksi, Henna vinkkaa.
Cantuccineihin voi laittaa aprikoosin sijaan muitakin kuivattuja hedelmiä, tai vaikkapa appelsiinin kuorta tai suklaata.

Pikkujouluihin ensimakua joulusta

Pikkujoulujen ruuat, leivonnaiset ja juomat voivat johdattaa jouluisten makujen maailmaan. Koko joulurepertuaaria ei kuitenkaan kannata vielä kattaa pöytään.
Tarjottavat voivat olla samoista raaka-aineista valmistettuja kuin varsinaiset jouluruuat, mutta erilaisessa muodossa, Henna ideoi.
Joulua odotellessa maistuvat esimerkiksi savukala ja erilaiset kylmät leikkeleet. Lisäkkeeksi sopivat juuressoseet ja vaikkapa lämmin rosolli, joka valmistuu helposti punajuuresta, porkkanasta ja perunasta uunissa paahtamalla. Jälkiruokana maistuu esimerkiksi luumu- tai karpalokreemi ja itsetehty glögi.