Syysretken ihanat eväät

1 min read

Maukkaat retkieväät maistuvat lyhyellä tai pitkällä retkellä

Suomessa metsää ja luontopolkuja löytyy lähes joka paikasta, eikä retkelle aina tarvitse lähteä kovin kauas. Monesta paikasta löytyy hienoja laavu- ja nuotiopaikkoja, joissa on usein valmiina polttopuut ja arina.

Retkieväät voi valmistaa jo kotona. Esimerkiksi keitto säilyy termospullossa tai ruokatermoksessa hyvin muutaman tunnin lämpimänä. Nuotiolla kokkailussa on kuitenkin oma tunnelmansa ja keittojen ja patojen valmistus onnistuu näppärästi varsinkin, jos kotona on jo tehty esivalmisteluja, kertoo Keski-Pohjanmaan ruoka- ja ravitsemusasiantuntija Niina Vihelä. Paista jauheliha ja sipuli valmiiksi ja pilko kasvikset. Pakkaa tiiviiseen pussiin tai rasiaan. Muista myös tarvittava vesi.

Edellisen päivän ateria tähteistä saa mitä parhaimpia retkieväitä, ja samalla torjut ruokahävikkiä. Kypsä pasta tai keitetyt pilkotut perunat lisukkeineen folionyyttiin, sekaan kypsiä kasviksia, tomaattia, sulate- tai tuorejuustoa ja nuotiolle lämpenemään. Folionyytteihin voi laittaa lähes mitä vain. Kokeile vaikka pakastettua peruna-sipulisekoitusta tai viipaleperunoita, sekaan perattua kalaa, tilliä ja nokare voita. Nyytit säilyvät repussa hyvin muutaman tunnin ennen nuotiolla paistoa.
Makkarankaan ei tarvitse aina välttämättä olla sitä tavallisinta grillimakkaraa. Paista vaihteeksi mustaa- tai ryynimakkaraa ja varaa lisukkeeksi puolukkahilloa, vinkkaa Niina
Lisätiietoja
Niina Vihelä
Ruoka- ja ravitsemusasiantuntija
Keski-Pohjanmaan Maa- ja kotitalousnaiset,
043 825 4281
niina.vihela@maajakotitalousnaiset.fi