Syötävän suloiset salaatit

3 min read

Salaatti on tuttu tarjottava kevään juhlissa ja kesäisissä ruokapöydissä. Uutta sävyä salaatteihin saa esimerkiksi syötävillä kukilla.

”Suomalaisten salaattikulhojen yleisintä täytettä ovat lehtisalaatti, tomaatti ja kurkku. Etenkin juhlassa tarjottaviin salaatteihin kannattaa kuitenkin kokeilla uusia makuja”, vinkkaa Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaisten ruoka-asiantuntija Mari Mäenpää.
Aloita salaattipohjasta
Salaatin kokoaminen aloitetaan usein niin sanotusta salaattipohjasta. ”Valitse mieleinen salaattilaji tai salaattilaatujen sekoitus. Vaihtoehtoja on runsaasti. Juhlaviin salaatteihin sopivat esimerkiksi jäävuorisalaatti, tammenlehtisalaatti, lollo rosso, romainesalaatti, friseesalaatti ja punasalaatti. Myös tuore pinaatti, viinisuolaheinä, rucola ja erilaiset kaalit sopivat hyvin”, Mari neuvoo.
Mikäli salaatti valmistetaan etukäteen, kannattaa valita tukevampilehtinen salaatti. Vaihtelua saa tuoreista yrteistä, kuten basilikasta, herneenversoista, ruohosipulista ja persiljasta. Ne tuovat myös makua. Ruokaisamman salaatin pohjaksi valitaan esimerkiksi pastaa, kvinoaa, kuskusia tai perunaa. Proteiininlähteellä kuten palkokasveilla, pavuilla, kananmunalla, juustolla, lihalla tai kalalla lisätään ruokaisuutta.
Hyvä salaatinkastike kruunaa annoksen. ”Erityisesti kun salaattipohja ja muut ainekset ovat maultaan mietoja, on kastikkeella iso rooli”, Mari muistuttaa.
Väriä ja purutuntumaa
Salaatti on paitsi maistuvaa ja terveellistä, myös kaunista. ”Mitä värikkäämpi lopputulos, sen parempi”, Mari toteaa. ”Valitse kasvikset sesongin mukaan. Loppukeväästä ja alkukesästä kotimaisten kasvisten valikoima on rajallinen, mutta yrtit, kurkut ja tomaatit löytyvät yleensä kotimaisina. Varastojuureksia voi hyödyntää raasteena tai vaikkapa uunissa paahdettuna. Esimerkiksi porkkana, lanttu ja nauris tuovat kivaa rapeutta, ja paahdettuna ne ovat ihanan pehmeitä ja makeita. Kelta- ja punasipulit puolestaan sopivat hyvin marinoitavaksi.” Kesän edetessä varhaisvihannesten sato kypsyy, ja päästään nauttimaan tuoreista kaaleista, herneistä, sipuleista ja porkkanoista. Ja pian onkin jo mansikka-aika!
Muita kevään ja alkukesän sesongin antimia ovat muun muassa nektariinit ja melonit. Hedelmät sopivat salaatteihin tuomaan raikkautta ja makeutta. ”Kokeile myös ananasta, päärynää tai omenaa”, Mari kehottaa.
Kiinnostavan salaatin salaisuus on myös aineksissa, joiden rakenne on keskenään erilainen. Esimerkiksi siemenet ja pähkinät tuovat purutuntumaa. ”Uutta ilmettä saa, kun pilkkoo ainekset hieman eri tavoin. Raasta, jätä isommiksi lohkoiksi, siivuta ohuiksi suikaleiksi tai pilko pienen pieniksi kuutioiksi”, Mari neuvoo.
MARI VINKKAA
”Syötävät kukat tuovat ruokapöytään luksusta. Niillä voi lisätä ruokiin väriä ja makua. Kannattaa hyödyntää kotipihan antimia. Alkukesä on voikukkien aikaa: voit kerätä voikukan nuput pieninä suppuina, marinoida ja käyttää kapristen tapaan. Avonaisia voikukan kukkia voi käyttää koristeena. Loppukesällä syötäväksi sopivat valkoapilan tuoreet kukinnot.
Kukkakaupoista myytävät koristekasvit eivät sovi syötäviksi. Sen sijaan elintarvikekaupoista vihannesosaston kylmähyllystä voi löytää syötäviä kukkia. Myös siemenvalikoimissa on valmiita syötävien kukkien sekoituksia. Kasvata ne ilman kemiallisia torjunta-aineita. Ennen käyttöä suositellaan kukkien runsasta, varovaista huuhtelua kylmässä vedessä. Erilaiset ötökät viihtyvät kasveissa, mutta huolellinen puhdistus estää ylimääräisen proteiinin pääsyn lautaselle.
Muista, että luonnonvaraisista kukista rauhoitetut tulee jättää poimimatta. Teiden varsilla kasvavia ei keittiössä kannata käyttää. Ruokien valmistuksessa ja koristelussa on pitäydyttävä kukissa, jotka varmasti tietää syötäviksi.”

Syötäviä kukkia

Sarviorvokki on maultaan hiukan kirpsakka. Orvokit soveltuvat upeasti salaattien ja jälkiruokien koristeluun. Kokeile orvokkien sokerointia kananmunan valkuaisella ja hienolla sokerilla.
Ruiskaunokki on maultaan hyvin mieto. Se soveltuu salaatteihin, kakkuihin ja jälkiruokiin. Ruiskaunokkia voi myös kuivattaa kakunkoristeeksi tai yrttiteen koristeeksi.
Kehäkukan terälehdet soveltuvat esimerkiksi salaatteihin, risottoon, jogurttiin ja marmeladeihin. Maku saattaa olla vaihdellen kaikkea pippurisesta, pähkinäiseen ja sitruunaiseen. Kannattaa siis maistella miltä omat kehäkukat maistuvat. Eri väriset kukat saattavat maistua erilaiselta.
Kamomilla on vuosituhansien ajan käytetty rohdoskasvi. Kukintoja voi käyttää kuivatettuina ja tuoreeltaan. Tunnetuin tapa on valmistaa kuivatuista kamomillan kukinnoista teetä. Kamomilla soveltuu myös jälkiruokien ja juomien koristeluun. Näköislajeina tunnetaan yleinen rikkaruoho peltosaunio ja merenrantojen merisaunio.
Krassin kukassa on hiukan pippurinen voimakas maku. Kukinnot ja lehdet sopivat salaatteihin, koristeluun sekä esimerkiksi lammas- ja kanaruokiin.
Kääpiösamettikukka maistuu hieman makealta ja sitruunaiselta. Se sopii jälkiruokien, kakkujen ja juomien koristeeksi. Kokeile kääpiösamettikukkaa vaikka kukkakaali-mansikkasalaatin makuparina.
Ruusut, jotka kasvavat luonnossa tai puutarhassa ovat syötäviä. Terälehdet soveltuvat jälkiruokien ja kakkujen koristeluun. Ruusun terälehdistä voi myös valmistaa keittämällä ruusuvettä, jota voi käyttää monipuolisesti ruoanlaitossa. Torju ruusuista kirvat ja muut hyönteiset ekologisesti niin voit nauttia ruusuista myös syöden.