Sydäntalven herkkuleivonnaiset

2 min read

Helmi-maaliskuussa nautitaan Runebergin tortuista, ystävänpäivän suloisista suuhunpantavista sekä muhkeista laskiaispullista.

Helmi-maaliskuu on makean ystävän suosikkiaikaa. Silloin nautitaan Runebergin tortuista, ystävänpäivän suloisista suuhunpantavista sekä muhkeista laskiaispullista.

Kansallisrunoilija Johan Ludvig Runebergin päivää juhlistetaan 5. helmikuuta. Viimeistään silloin kahvipöytiin ilmestyy hillosilmäisiä Runebergin torttuja.

- Runeberg oli tunnetusti perso makealle, joten leivonnaiset maistuivat, usein aamuryypyn kanssa, kertoo Keski-Pohjanmaan Maa- ja kotitalousnaisten ruoka-asiantuntija Seija Varila. - Alkuperäiseksi todistettavaa Runebergin tortun leivontaohjetta ei ole löytynyt. Arvellaan, että runoilijan vaimo Fredrika jauhoi kuivat leivonnaiset muruiksi ja näin kierrätti ne torttuihin. Olettaa sopiikin, että tuolloin käytettiin niitä aineksia, mitä kaapista löytyi.

Ystävänpäivänä hemmotellaan rakkaita

Suomessa ystävänpäivä on suhteellisen uusi juhla. Vasta vuonna 1987 helmikuun 14. päivän kohdalle tuli kalenteriin maininta ystävänpäivästä. Malli sen viettoon on saatu Yhdysvalloista, Valentinen päivästä, joka on perinteisesti rakastavaisten päivä. Suomessa nimipäivää viettävät Voitto ja Valentin.

- Ystävänpäivänä sopii muistaa ystäviä ja rakastettuja sydämenmuotoisilla leivoksilla, kannustaa Seija Varila.

Pullavaa laskiaista

- Saksasta kotoisin oleva laskiaispulla tuli meille Ruotsin kautta 1600-luvulla, Seija Varila kertoo. - Alun perin pulla oli ristin muotoinen. Myöhemmin siitä tuli pyöreä, ja pulla täytettiin kermavaahdolla sekä mantelimassalla.

Laskiaissunnuntain ajankohta määräytyy pääsiäisen mukaan. Laskiainen on aina seitsemän viikkoa ennen pääsiäistä. Alkuaan katolisen kirkon juhlan myötä laskeuduttiin kevätpaastoon. Pääsiäisenä paasto lopetettiin.

- Entisaikoina laskiaisena syötiin runsaasti, tyhjennettiin talon lihavarastot ja syötiin, mitä joululta jäi. Lisäksi leivottiin suuria rasvarieskoja, Seija mainitsee.

Nyttemmin laskiaisesta on kehittynyt koko perheen iloinen ja riehakas päivä ulkosalla. Ulkoilun jälkeen maistuukin lämmin kaakao ja tuhti laskiaispulla.

ruoka-asiantuntija Seija Varila
Keski-Pohjanmaan maa- ja kotitalousnaiset
p. 0400 137 899, seija.varila (at) maajakotitalousnaiset.fi