Suurenmoista soppaa pakkaspäiville

1 min read

Höyryävän kuuma soppakattila odottaa hiihtoretkeltä palaavia.

Höyryävän kuuma soppakattila odottaa hiihtoretkeltä palaavia. Keitto on myös kätevä retkieväs, joka lämmittää pakkaspäivinä ulkoilevia.

Tuoreista ja hyvistä raaka-aineista syntyy helposti maukas ja herkullinen keitto. ”Keiton raaka-aineita valittaessa vain mielikuvitus on rajana. Keiton voi valmistaa syksyllä kellariin varastoiduista kasviksista, metsästetystä riistasta tai vaikkapa talviselta kalastusreissulta saaduista kaloista”, kertoo ruoka-asiantuntija Marja Niskanen Pohjois-Savon maa- ja kotitalousnaisista.

Kasviskeitoissa kirpeät juurekset vaativat kaverikseen pehmentäjää. Keiton maku paranee, kun lisäät siihen ruokakermaa tai vaikkapa tuore- tai sulatejuustoa. Makua kasvissosekeittoihin saa lisäämällä keittoihin yrttiöljyä ja tuoreita tai kuivattuja yrttejä.

”Suurin työ keiton valmistuksessa on käsitellä raaka-aineet sopivaan muotoon. Samalla ohjeella kannattaa valmistaa keittoa vähän isommankin määrän. Keiton maku vain paranee uudelleen lämmitettäessä”, Marja vinkkaa.

Pakkaa kuuma keitto mukaan retkelle

Keitto sekä lämmittää että palauttaa voimat hiihtoretken tauolla. Marjan mielestä evästauko onkin usein retken kohokohta:

”Mikäpä olisikaan mukavampaa, kuin nauttia kuuma keitto taukopaikalla nuotion loisteessa. Näin jaksaa sivakoida pitkänkin laturetken. Samalla saa nauttia yhdessäolosta perheen kesken tai tunnelmoida luonnon hiljaisuudesta ja upeasta talvimaisemasta.”

Valitse mukaan sellainen keitto, jonka koostumus ja rakenne pysyvät juoksevana. Jos keitto on paksua, on se hankala saada termoksesta ulos.

”Valitse hyvä termoskannu tai -pullo, jotta keitto pysyy kuumana pitkänkin lenkin aikana”, Marja muistuttaa.

Lisätietoja

Marja Niskanen
ruoka-asiantuntija
Pohjois-Savon maa- ja kotitalousnaiset
puh. 0400 905 782
marja.niskanen@maajakotitalousnaiset.fi