Superruokaa Pohjolasta

2 min read

Todellinen superruoka kasvaa lähellä

Pohjolan keittiö on noussut suosioon maailmalla. Meillä on runsaasti omintakeisia ruoka-aineita, kuten marjat, sienet ja muut metsänantimet. Valoisa kesä kasvattaa myös viljelykasveihin runsaasti aromeja, järvikalaa käytetään kekseliäästi ja riista antaa oman jännittävän säväyksensä lautaselle.

Herkullisuutensa lisäksi pohjoisen ruoka-aineilla on monia terveysvaikutuksia. Pohjolan viljat, kaura, ohra ja ruis, ovat superruokaa hyvien kasvikuitujensa ansiosta. Öljykasvit, rypsi ja rapsi, päihittävät muut kasviöljyt erinomaisella rasvakoostumuksellaan. Marjat ja monet kasvikset sisältävät elimistöä suojelevia tehoaineita. Kalansyöjät pysyvät terveinä, sillä kalasta saa runsaasti tärkeitä ravintoaineita.

Pohjolan ruokavalio tekee hyvää

Pohjoismaissa on viime aikoina tutkittu täkäläistä ruokavaliota perusteellisesti. Terveelliseen Pohjolan ruokavalioon kuuluu säännöllisesti metsämarjoja, kaaleja, kalaa, rypsiöljyä sekä täysjyväviljaa, ja lihaa syödään vain vähän.

On havaittu, että jos noudatetaan suositusten mukaista Pohjolan ruokavaliota, sillä on hyviä vaikutuksia niin verenpaineeseen kuin veren rasva-arvoihinkin. Myös kakkostyypin diabeteksen vaara vähenee. Lisäksi ruokavalio auttaa painonhallinnassa.

Pohjolassa tuotetaan puhtaita elintarvikkeita. Kylmän talven ansiosta kasvinsuojeluaineita ei tarvitse käyttää yhtä paljon kuin lämpimissä maissa, ja harvaan asutuilla alueilla maaperä ja vesistö ovat säilyneet puhtaina.

Esimerkiksi marjoja on turvallista käyttää kuumentamatta. Meillä on ainutlaatuinen mahdollisuus poimia luonnon antimia suoraan metsästä sekä kalastaa tuhansista järvistämme, mikä säästää luontoa ja pienentää jokaisen omaa ruokalaskua.

Herkullisia ruokaohjeita, tutkittua tietoa

Me maa- ja kotitalousnaiset uskomme, että todelliset terveysvaikutukset löytyvät läheltä. Superruokia ei tarvitse etsiä kaukomailta, sillä Pohjolan metsät, järvet ja pellot ovat niitä pullollaan. Näille sivuille on koottu huolella ja rakkaudella valmistettuja ruokaohjeita sekä tutkittua tietoa Pohjolan superruuista.

Maukkaita superruokaohjeita löytyy täältä.

Lue lisää seitsemästä superruuasta:

Aineisto on tuotettu hankkeessa "Kaurasta kaaliin, muikusta mustikkaan - Pohjolan superruuat lautasille", jota rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö. Hankkeen tapahtumia löydät tapahtumakalenterista.

Hankeen esitteen (pdf) voit ladata tästä linkistä. Samat ruokaohjeet löytyvät myös näiltä sivuilta.

Ruokaohjeet ja tekstit: Soili Soisalo
Kuvat: Laura Riihelä