Säilö syksy purkkiin

3 min read

Marjoja ja vihanneksia voi säilöä lokakuulle asti.

Sadon valmistuessa tuntuu, ettei aika riitä toteuttamaan kaikkia ideoita, kun kesän helleaikaan osuu mansikoiden ja vadelmien pakastus sekä hilloaminen. Marjoja ja vihanneksia voi kuitenkin säilöä lokakuulle asti. Tapojakin on monia - kuivaamisesta hapattamiseen. Pakastaa voi ilman sokeriakin, mutta se antaa sulaville marjoille mukavan maun, suojaa marjojen C-vitamiinia ja säilyttää rakenteen.

Puhtaus ja laadukkaat raaka-aineet ovat säilönnän perussäännöt. Hyvin säilötty sato tuo iloa talven pimeimpinä ja kylmimpinä päivinä. Mansikat pannarin päälle tai aamupuuro omenahillon kera tuovat kesän maut takaisin.

Kuivaaminen säästää tilaa

Kuivatut tuotteet menevät pieneen tilaan ja säilyvät pitkään. Erityisesti luonnossa liikkujalle kuivamuonat antavat vaihtelua eväisiin ja ovat samalla edullinen vaihtoehto valmisruokiin. Maa- ja kotitalousnaisten yhdistyksillä on tehokkaita kaappikuivureita ja pienempiä kotitalouskuivureita voi hankkia itsellekin.

Mausteet ja sienet kuivuvat nopeasti, mutta esim. omena vaatii enemmän aikaa. Vaikka kuivatut nokkoset, mausteyrtit, sienet ja omenat olisivat kauniita lasipurkissa, kannattaa ne kuitenkin sulkea pimeään ja viileään kaappiin.

Pakastaminen on helppoa

Maa- ja kotitalousnaiset ovat olleet vahvasti pakastamisen puolestapuhujia. 1970 -luvulla pidettiin varsinaisia pakastusemäntä-kursseja. Sittemmin into ihan kaiken pakastamisesta on laantunut ja kotipakkaset täyttyvät lähinnä marjoista ja riistasta sekä leivonnaisista.

Pakastaminen on kätevä tapa säilöä kesän maut talvenvaralle. Lisäksi tuoremehut, kuten omenamehu säilyy pakastimessa hyvin. Samoin ylijäämäkasviksia kukkakaalia, herneitä ja kesäkurpitsaa voi säilöä talvenvaralle valmiina raasteina käteviin annospusseihin.

Hillot säilyvät sokerilla ja kasvikset etikalla

Sokeri ja etikka ovat oivia säilöntäapulaisia. Hillojen valmistuksessa puhtaus on tärkeää. Etikkasäilykkeet säilyvät myös hyvin, koska bakteerit eivät pidä happamasta. Etikka säilykkeiden kuningas on varmasti etikkakurkku. Lisäksi punajuuri ja kurpitsa sopivat hyvin etikkaiseen liemeen. Jokaisella onkin varmasti ne omat bravurit, joita valmistaa joka syksy.

Mehu säilyy monella tavalla

Viinimarjasadon valmistuessa lämpenee mehumaijakin. Talven varalle on kiva säilöä pulloittain kotimehua esim. raparperista ja mansikoista, vadelmista ja viinimarjoista sekä karviaisista. Tuoremehuasemilla mehu voidaan pastoroida suoraan puhtaisiin pulloihin. Näin mehu säilyy pitkään kellarissa. Kirsikoista ja puolukoista saa hyvää mehua myös viinihapolla. Tämä onnistuu helposti, tarvitset vain ämpärin, siivilän tai sideharsoa.

Alkukesän omansatoa voi nauttia heti tuoremehuna (tuorepuristettuna) kotitalouskokoisella mehulingolla tai sitten varata aika isomman määrän kanssa lähimpään mehupuristamoon. Erityisen hyvää on yhdistää mehuun omenoita ja porkkanaa tai värjätä omenamehua marja-aronialla. Tuoremehunkin saa säilymään pakastamalla.

Rommiruukku kruunaa jälkiruoat

Alkoholia voi käyttää säilöntäapuna, kuten rommiruukussa (romtopf). Voit valmistaa rommiruukkua lisäämällä hyvälaatuisia marjoja ja hedelmiä ruukkuun pitkin syksyä. Ensiluokkaiset marjat ja hedelmät voi myös säilöä kerralla purkkiin. Maustumiseen on hyvä varata aikaa ainakin 5 viikkoa. Valmista rommiruukkua voi nauttia jäätelön kera tai terästää liemellä glögiä, maustekakkuja tai muita jälkiruokia joulun aikaan.

Hapattaminen ja kimchit ovat vanhoja menetelmiä

Hapattamalla on säilötty vihanneksia vuosituhansien ajan. Hapattamalla valmistetuista herkuista nostetaan esille yleensä hapankaali. Se on helposti sulavaa, maistuva lisäke ja sisältää runsaasti c-vitamiinia. Hapattaminen perustuu maitohappokäymiseen, jossa tuote muuttuu niin happamaksi, ettei siinä viihdy mädättäjäbakteerit.

Hapattaminen on erityisen tarkkaa puuhaa. Puhtaudesta pidettävä huolta ja käymisastia laittaa sellaiseen paikkaa, ettei lapset tai eläimet pääse koskemaan valmistuvaan tuotteeseen. Niin on kuulemma kollegojen hapankaalin valmistuksessa käynyt.

Muista!
- puhtaus
- terveet, puhtaat raaka-aineet
- sokeri
- puhtaus astioissa ja välineissä
- säilystystilojen siisteys