Revittyä lammasta tai mausteista lammaspataa pääsiäispöytään

2 min read

Perinteisen lampaanviulun eli paistin sijaan pääsiäisaterialla voi tarjota meheviä pataruokia tai trendikästä revittyä lammasta.

Lampaasta syntyvät monipuoliset herkut. Perinteisen lampaanviulun eli paistin sijaan pääsiäisaterialla voi tarjota meheviä pataruokia tai trendikästä revittyä lammasta eli pulled lambia. Laita lammas pataan muhimaan ja nauti sillä aikaa ulkona reippailusta – tai sohvalla loikoilusta!

Etelä-Savon maa- ja kotitalousnaisten ruoka-asiantuntija Mervi Kukkonen kannustaa kokeilemaan lampaan edullisempia ruhonosia, kuten lapaa ja etuselkää, joista syntyy maukkaat pataruoat.

- Lapaa ja etuselkää saa luullisina paloina kauppahalleista ja isompien supermarkettien lihatiskeiltä. Pitkä haudutusaika mureuttaa lihan pehmeäksi, haarukalla revittäväksi. Samalla liemi maustuu herkullisen täyteläiseksi, Mervi neuvoo.

Keväälläkin kotimaista karitsaa

Lammas on suomalaisessa pääsiäispöydässä melko tuore tulokas. Se vakiintui suomalaisille pääsiäisaterioille vasta 1970-luvulla, sillä aiemmin ei lampaanlihaa ei keväällä juurikaan ollut tarjolla.

- Maalaistaloissa lampaat teurastettiin vasta syksyllä. Pääsiäisenä herkuteltiin lampaan sijaan esimerkiksi vasikan- tai karjalanpaistilla ja makkaroilla, Mervi kertoo.

Nykyisin kotimaista karitsan lihaa on jo melko hyvin saatavilla myös keväällä. Vaikka ruokaohjeissa puhutaan lampaasta, karitsan liha koetaan usein maukkaammaksi.

- Kaupassa asioidessa kannattaa tarkistaa, ostaako karitsan vai lampaan lihaa. Suomessa lampaat teurastetaan yleensä alle vuoden ikäisinä karitsoina, jolloin liha on mureimmillaan. Tuontilihan joukossa on myös vanhempaa lammasta, Mervi Kukkonen huomauttaa.

Tiesitkö tämän pääsiäisen lammasateriasta?

  • Pääsiäisen ajan lammasateria on alkujaan juutalainen perinne. Pääsiäisenä juhlittiin Egyptin orjuudesta vapautumista, ja lammas kuului juhla-ateriaan.
  • Kristityt antoivat lampaalle uuden merkityksen: Jeesus on ”Jumalan karitsa”, joka antoi henkensä ihmisten vapauttamiseksi.
  • Myös lampaan kanssa käytetyillä mausteilla on omat vertauskuvansa. Lammaspaistin pintaan hierottu rosmariini muistuttaa ristinkuolemasta ja minttu on pyhän Marian yrtti.

Lisätietoja

Mervi Kukkonen
Ruoka-asiantuntija
Etelä-Savon maa- ja kotitalousnaiset
p. 040 842 3549
mervi.kukkonen@maajakotitalousnaiset.fi