Raparperi on alkukesän upea herkku

1 min read

Hennot varret tuovat mukanaan suuren ilon: kesä on pian täällä!

Kuin yllättäen keväisestä maasta ponnistavat punertavat raparperin varret. Hennot varret tuovat mukanaan suuren ilon: kesä on pian täällä!

Jo sormenpaksuisia raparperin varsia voi käyttää kokkailuun. Varret ovat parhaimmillaan, kun ne ovat napakoita, meheviä ja hienosyisiä.

Hyvin happamena raparperi tuo hienon vivahteen makeisiin jälkiruokiin, leivonnaisiin, hillokkeisiin ja mehuihin. Kirpakkaa makua voi pehmentää hunajalla, siirapilla tai sokerilla. Raparperin maku puolestaan korostuu inkivääristä, kanelista, kardemummasta tai tähtianiksesta.

Raparperi sopii mainiosti myös myös suolaisiin ruokiin. Se taipuu grilliruokien kylkeen ja herkulliseksi chutneyksi. Sen hapokkuutta voi myös hyödyntää kalaruokien valmistuksessa. Raparperi kypsyttää graavi- tai cheviche-tyylistä kalaa sitruunan tapaan.

HYVÄ TIETÄÄ

Säilytä raparperin varret kylmässä + 2–5 asteessa. Käytä varret alle viikon sisällä.
Pakasta ylimääräiset varret parin sentin viipaleina tai soseeksi keitettynä.
Raperihillo ja -hilloke ovat hyviä pelkästään raparperista valmistettuina tai yhdessä mansikoiden kanssa. Höyrymehuun raparperin kaveriksi sopii mansikka tai omena.
Raparperi on hyvä kaliumin lähde, ja siitä saa myös C-vitamiinia ja kuitua. Raparperin kirpeyden syypää, oksaalihappo, sitoo elimistöstä kalsiumia, joten sen kanssa olisi hyvä syödä aina jotakin maitotuotetta.