Peruna, palaa takaisin lautaselle!

2 min read

Uutinen

Peruna-ala on huolestunut erityisesti nuorten perunankulutuksen vähenemisestä.

Mkn artikkeli perunaherneohukaiset mtn vaaka h laurariihela

Peruna-ala on huolestunut erityisesti nuorten perunankulutuksen vähenemisestä. Peruna on ekologinen ja terveellinen perusraaka-aine, jonka arvostuksen soisi nousevan. Peruna yllättää monipuolisuudellaan.

Ravintotase kertoo, että suomalaiset syövät perunaa enää noin 50 kiloa vuodessa, joka on vain kolmannes 50-luvun suomalaisten perunan kulutuksesta. Pasta ja riisi ovat syrjäyttäneet perunan aterian osana. Peruna on kuitenkin paljon muutakin kuin lihakastikkeen lisuke.

Haaga-Helian keittiömestariopiskelijat kehittivät uusia käyttötapoja perunalle. Opiskelijoiden hyppysissä peruna maistui niin makeissa jälkiruuissa, terveellisissä ja raikkaissa salaateissa ja välipalatyyppisissä ruuissa. Katso frozen perunan ja peruna-herneohukaisten ohjeet sivulta maajakotitalousnaiset.fi/pureperuna!

Ammattikeittiöt kasvattavat kysyntää

Useimmat suomalaiset syövät työpäivän aikana lounaan ammattikeittiöiden valmistamana. Jos neljä miljoonaa suomalaista söisi kerran viikossa yhden 140 gramman peruna-aterian lisää, kasvaisi perunan kulutus 30 miljoonaa kiloa.

Ammattikeittiöissä käytetään nykyään paljon valmiiksi kuorittua perunaa ja perunatuotteita. Yhden perunatuotekilon valmistukseen tarvitaan noin kaksi kiloa perunaa. Yhden peruna-aterian lisäys tarkoittaa, että perunaa pitäisi tuottaa 60 miljoonaa kiloa enemmän.

Osallistu Instagram-kilpailuun

Perunaviikkoa vietetään 13.–19.2.2017. Maa- ja kotitalousnaisten sosiaalisen median kanavilla jaetaan viikon aikana hauskoja ja innovatiivisia perunaohjeita, kauniita ruokakuvia sekä tietopaloja perunasta. Lisäksi viikolla julkistetaan Instagram-kilpailu, joka kutsuu jakamaan perunaisia kuvia tunnisteella #pureperuna. Palkintona on 120 euron arvosta tarvikkeita perunaillalliselle! Kilpailuaika on 13.2.–31.8.2017.

Seuraa viestintää #pureperuna
Facebook: Maa- ja kotitalousnaiset
Instagram: @maajakotitalousnaiset
Twitter: @maajakotitalous
www.maajakotitalousnaiset.fi/pureperuna

Pure peruna -hanke kertoo perunasta nuorille

Maa- ja kotitalousnaiset ja Haaga-Helia haluavat nostaa perunan arvostusta sekä palauttaa perunan etenkin nuorten lautasille. Pure peruna -hankkeessa järjestetään koulutuksia ammattikeittiöosaajille ja infotapahtumia nuorille kuluttajille. Maa- ja metsätalousministeriörahoitta hanketta.

Maa- ja kotitalousnaisten ruoka-asiantuntijat järjestävät vuoden 2017 aikana 15 koulutustilaisuutta yhteistyössä oppilaitosten kanssa sekä 20 nuorille suunnattua infotilaisuutta ympäri Suomea. Tilaisuuksissa tuodaan esiin perunan ravitsemuksellisia ja ekologisia etuja ja innostetaan nuoria perunan käyttöön.

Lisätietoja

Info- ja koulutustilaisuuksista
Katja Pethman
kehityspäällikkö, ruoka ja ravitsemus
Maa- ja kotitalousnaisten Keskus
puh. 040 526 4619
katja.pethman@maajakotitalousnaiset.fi

Perunan käytöstä ammattikeittiöissä
Johanna Rajakangas-Tolsa
yliopettaja
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
puh. 040 488 7183
johanna.rajakangas-tolsa@haaga-helia.fi

Perunan tuotannosta
Antti Lavonen
kasvinviljelyasiamies
Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto
puh. 040 558 0512
antti.lavonen@mtk.fi