Pelasta pörriäinen

2 min read

Pölyttävät pörriäiset – kuten kimalaiset ja mehiläiset – tarvitsevat apua meiltä ihmisiltä. Tee hyönteishotelli tai muu ekoteko!

TEE EKOTEKO - PELASTA PÖLYTTÄVÄ PÖRRIÄINEN
Luonnonpölyttäjäkannat ovat pahoin taantuneet ja pölyttävät pörriäiset – kuten kimalaiset ja mehiläiset – tarvitsevat apua meiltä ihmisiltä. Syynä hyönteisten katoamiseen ovat elinympäristöjen väheneminen, avoimien alueiden umpeenkasvu, ympäristömyrkyt ja ilmastonmuutos.
Pölyttäjien katoaminen vaikuttaa meihin kaikkiin. Kukkivat viljely- ja luonnonkasvit sekä puutarhamarjat ja hedelmät tarvitsevat hyviä pölyttäjiä tuottaakseen satoa. Tiesitkö esimerkiksi, että yhden mustikkaneliömetrin pölyttämiseen tarvitaan huimat 700 kimalaista.
Jokainen meistä voi tehdä pieniä käytännön ekotekoja ja olla mukana katkaisemassa luonnon monimuotoisuuden köyhtymisen kierteen.
MAJOITA PÖRRIÄINEN HYÖNTEISHOTELLIIN
Pesäpaikkojen vähentymisen takia kolopesivät pölyttäjät tarvitsevat hyönteishotelleja eli keinopesiä. Keinopesäksi voi rakentaa korsipesän, koivunpölkkypesän tai yhdistelmäpöntön. Jos et ole varautunut syksyllä pesänrakennuspuuhiin materiaalia keräämällä, onnistuu keväällä helpoimmin koivunpölkkypesän tekeminen.
Tutustu Kainuun ELY-keskuksessa työskentelevän hyönteistutkija Reima Leinosen tekemiin hyönteishotelliohjeisiin ja tietopakettiin aiheesta:

Lisätietoja hyönteishotelleista ja niiden asukkaista löydät myös sivustolta www.hyönteishotellit.fi

OSALLISTU PÖRRIÄISTALKOISIIN
Pölyttäviä pörriäisiä voi auttaa monella tapaa. Hyönteishotellien teon lisäksi voit istuttaa parvekkeelle ja pihalle hyönteisystävällisiä kasveja ja tehdä perhosbaareja, jättää osan nurmikkoa leikkaamatta/perustaa niityn, lopettaa myrkyllisten aineiden käytön tai kasvattaa vaikka viherkaton. Lue lisää keinoista Yle Luonnon Pelasta pörriäinen -kampanjasivuilta (kampanja päättyi 29.8.2020, mutta tekoja kannattaa jatkaa!)
LUONNON MONIMUOTOISUUDEN EDISTÄMINEN ON TÄRKEÄSSÄ ROOLISSA KAIKESSA MAA- JA KOTITALOUSNAISTEN TOIMINNASSA
PIENI PALA MAASEUTUA -KAMPANJA
Pieni pala maaseutua -järjestökampanjan avulla kannustamme ja opastamme kaikkia suomalaisia tekemään ympäristötekoja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ja luonnon monimuotoisuuden lisäämiseksi. Kampanjan keskiöissä ovat konkreettiset teot mm. hyönteishotellien rakentaminen, omatarveviljely ja sadon säilöminen. Tekoja voi toteuttaa yhdessä tai yksin, maaseudulla ja kaupungeissa. Lue lisää: maajakotitalousnaiset.fi/pienipalamaaseutua
NIITYN LUMO – Vuoden maisemateko -kilpailu 2020
Viimeisen 70 vuoden aikana Suomesta on hävinnyt 90 prosenttia perinnebiotoopeista eli niityistä, kedoista, hakamaista ja metsälaitumista. Samalla on hävinnyt osa suomalaista kulttuurihistoriaa, kaunista maalaismaisemaa ja luonnon monimuotoisuutta. Nyt tarvitaan tekoja, niitä pieniäkin! Kannustamme kaikkia huolehtimaan niityistä. Lue lisää: maajakotitalousnaiset.fi/vuodenmaisemateko
#pienipalamaaseutua #maaseudunlumoa #pelastapörriäinen #hyönteishotellit2020 #niitynlumo #vuodenmaisemateko