Luonto herää

2 min read

Toukokuun mukana luonto herää ja tarjoaa antimia ruokapöytään.

Maa- ja kotitalousnaiset suosittelee heräävän luonnon tarjoamia herkkuja

Toukokuun mukana luonto herää ja tarjoaa antimia ruokapöytään. Maa- ja kotitalousnaiset suosittaa sesonkiherkkuna korvasieniä ja nokkosta.
Korvasieni kasvaa yleisesti koko maassa ja viihtyy etenkin hakkuu- tai paloalueilla ja metsäteillä. Sieniretkelle kannattaa lähteä kuivalle mäntykankaalle tai tuoreeseen kuusikkoon.
- Korvasieni on herkullinen ruokasieni, mutta tuoreena tappavan myrkyllinen, muistuttaa Etelä-Suomen Maa- ja kotitalousnaisten ruoka-asiantuntija Jenni Kunnaala.
- Ne on keitettävä kahteen kertaan runsaassa vedessä.

Ravintorikas nokkonen käy pinaatin tavoin

- Voimakkaan makuista nokkosta voi käyttää pinaatin tavoin keitoissa, muhennoksissa, ohukaisissa, kastikkeissa ja leivonnassa, Jenni Kunnaala vinkkaa.
Nokkonen on mainio ravintoaineiden lähde. Se sisältää kalsiumia, magnesiumia, kaliumia, fosforia ja rautaa. A- ja E-vitamiinin lisäksi nokkosessa on mukavasti myös C-vitamiinia ja folaattia. Keitettäessä jälkimmäiset valitettavasti osin tuhoutuvat.
- Varustaudu suojakäsinein ja kerää nuoret, 5–15 cm mittaiset nokkosen versot ja lehdet keväällä ja alkukesästä ennen kukintaa. Jos kasvia leikataan, voidaan uusia versoja ja lehtiä kerätä pitkin kesää, Jenni toteaa.
- Kerää nokkoset aina puhtaalta paikalta: esimerkiksi kompostien ja karjasuojien läheisyydessä tai typellä lannoitetuilla alueilla nokkoseen voi kertyä liikaa haitallista nitraattia.
Tuore nokkonen säilyy viileässä pari päivää. Säilöminen onnistuu kuivaten tai ryöppäyksen jälkeen pakastaen. Samalla poltinkarvat lakkaavat toimimasta.
Huomaa, että Lapin joenvarsilehtojen poltinkarvatonta pohjannokkosta ei saa kerätä.

Muista kysyä lupa keräämiseen tarvittaessa

Jokamiehenoikeus sallii luonnossa liikkujan kerätä vapaasti ruohovartisia kasveja myös yksityisessä omistuksessa olevilta mailta, mikäli keruu tapahtuu ilman apuvälineitä. Ruohovartisten kasvien niittäminen toisen mailta on kiellettyä. Esimerkiksi nokkosen keruu sirpillä leikaten on kiellettyä. Myöskään jäkälän, sammaleen ja puiden lehtien keruu ei kuulu jokamiehenoikeuksien piiriin. Kaupalliseen, omaa käyttöä suurempaan keruuseen tulee aina pyytää maanomistajilta lupa.
Lisätietoa:
ruoka-asiantuntija Jenni Kunnaala, Etelä-Suomen maa- ja kotitalousnaiset
p. 040 528 8610, jenni.kunnaala@maajakotitalousnaiset.fi