Kesäkasvikset kutsuvat ruokarohkeita salapoliiseja

2 min read

Uutinen

Kesä on mainiota aikaa ruokarohkeuden kasvattamiseen.

Mkn artikkeli kasvisaarteen arvoitus kuvaessijokela 32

Moni suomalaislapsi syö liian vähän kasviksia. Lasten ruokarohkeutta ja kiinnostusta kasviksia, hedelmiä ja marjoja kohtaan voi kasvattaa seikkailemalla yhdessä ruokamaailmassa, tutkimalla salapoliisin tapaan. Kesä on siihen mitä mainiointa aikaa: torit pullistelevat tuoreita kasviksia ja perheillä on paljon yhteistä aikaa.

Kesä on viettelevien varhaiskasvisten kuuminta sesonkia. Samalla monen lapsen lomaruokasuosikkeja ovat nakit ja jäätelö. Niillekin on paikkansa, mutta kesällä kannattaa ottaa ilo irti myös kasviskasvatuksen mahdollisuuksista.

– Lapset ovat uteliaita ja kokeilunhaluisia. Ruuasta tai kasviksista ei kannata puhua vain terveellisenä tai epäterveellisenä, vaan yhdessä tutkia, kokeilla ja aistia niiden erilaisia ominaisuuksia. Menkää yhdessä vaikkapa torille, ihastelkaa ja ihmetelkää nimiä, värejä ja muotoja. Anna lapsen tehdä valintoja ja vaikuttaa siihen, mitä ostetaan, kannustaa kehityspäällikkö Katja Pethman Maa- ja kotitalousnaisten Keskuksesta.

Kokeile, tutki ja iloitse kasviksista

Kesäkasvikset maistuvat usein raikkaammalta ja miedommalta kuin talviset tuonti- tai varastokasvikset. Kokeilkaa rohkeasti uusiakin tuttavuuksia. Älä kuitenkaan tuputa, vaan anna lapsen tutustua kasviksiin kaikessa rauhassa.

Pelkkä katsominen, koskettelu tai haistelu on jo iso askel. Jokaisen omista sesongin suosikeista kannattaa ottaa kaikki ilo irti. – Tuoreita marjoja ja rapeita varhaiskasviksia kannattaa popsia niin paljon kuin jaksaa. Pakastintakin paremmassa tallessa ne ovat lasten vatsassa!

Osa ruokakasvatusta on myös se, että tietää mistä ruoka tulee. – Marjojen itsepoiminta ja maaseutumatkailutilat tarjoavat hyviä mahdollisuuksia tutustua ruuan alkuperään. Samalla kasvaa myös aikuisten arvostus ja ymmärrys ruuantuotannosta, Pethman toteaa.

Vinkit nettisivuilla ja tapahtumissa

Lue lisää innostavia vinkkejä lasten ruokakasvatukseen Ruokarohkea salapoliisi ja kasvisaarteen arvoitus -sivulta.

Maa- ja kotitalousnaisten ruoka-asiantuntijat ovat kuluvana ja edellisenä vuonna johdattaneet leikki-ikäisiä tutustumaan kasviksiin Kasvisaarteen arvoitus -hankkeessa. Aistilähtöisiä Kasvisaarteen arvoitus -ruokakasvatustapahtumia on järjestetty päiväkodeissa miltei 300 ja niihin on osallistunut noin 10 000 lasta. Hanketta rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö.

Viisas viitonen perheen ruokailuun pätee myös kesälomalla

  1. Koko perhe, aikuiset ja lapset syövät yhtä aikaa ja samassa pöydässä.
  2. Ruokailutilanteesta tehdään mahdollisimman mukava ja rauhallinen.
  3. Aikuiset päättävät mitä syödään ja milloin syödään.
  4. Lapsi päättää kuinka paljon hän syö.
  5. Lapset osallistuvat ruuanlaittoon, pöydän kattamiseen ja siivoukseen.