Kesäisiä kulhoruokia

2 min read

Trendikkäät kulhoruoat sopivat loistavasti kesään. Kotimaiset raaka-aineet maistuvat näyttävissä herkuissa.

Kulhossa hyydytetään hauskat charlotat ja kulhoon voi koota myös kakun. Trendikkäät ”poke bowl” -annokset eli kulhoruoat sopivat loistavasti kesään. Kotimaiset raaka-aineet maistuvat näyttävissä herkuissa.

”Kulhoruoat, kansainvälisemmin ”poke bowl” -annokset ovat saaneet innoituksensa Havaijilta. Poke bowl on perinteinen kalastajien ruoka, johon kuuluu kuutioitua raakaa tonnikalaa, merilevää ja pähkinä-relissisalaattia riisin kera. Sana ”poke” tarkoittaa vapaasti käännettynä paloittelua viipaleiksi”, kertoo Oulun maa- ja kotitalousnaisten ruoka-asiantuntija Kaisa Myllykangas.

Kulhoruoka on siis yksinkertaisesti annos, joka on kasattu kerroksittain samaan astiaan. Annoksen voi koota moneen makuun. Korkeareunaiseen astiaan kasattu ateria syödään yleensä pelkästään haarukalla, joten ainekset kannattaa pilkkoa sopiviksi suupaloiksi.

Lautasmalli kulhossa

”Kulhoruokiin on kätevä koota monipuolisesti lautasmallin eri osat: runsaasti kasviksia, sopivasti energiaa tuovia hiilihydraatteja, ruokaisaa proteiinia ja hyvää rasvaa”, Kaisa tiivistää. ”Ruokaisa kokonaisuus sopii myös evääksi, kun ainekset kasaa tiiviisti sopivan kokoiseen astiaan. Kastike kannattaa pakata erikseen ja lisätä kulhoon vasta juuri ennen ruokailua.”
Kulhoon kootaan myös aamu- tai välipalaksi maistuva ”smoothie bowl”, joka tarkoittaa juotavaa smoothieta paksumpaa versiota. Kulhosmoothie koristellaan ennen tarjoilua ja nautitaan lusikalla.

”Vaihtelua juotavaan smoothieen saa, kun vähentää lempismoothiestaan hieman nesteen määrää ja nauttii sen juomalasin sijaan jälkiruokakulhosta”, Kaisa vinkkaa.

Värikästä juhlapöytään

Kulhoja voidaan hyödyntää myös juhlapöydässä. Kulho antaa kauniin muodon charlotta-kakulle, jonka voi valmistaa myös suolaisena versiona. Maukkaista kesätomaateista koottava pirteän punainen charlotta on viehättävä väriläiskä juhlien noutopöydässä.

Mansikkakulhokakku taas tarjoaa tuttuja makuja hieman erilaisessa muodossa. Kulhokakusta koristellaan vain päällinen ja kauniit kerrokset jäävät hauskasti näkyviin, kun valitset kakulle läpinäkyvän lasikulhon. Kääretorttupohjan voi tehdä etukäteen ja tarvittaessa myös pakastaa, jolloin kakun kokoaminen käy nopeasti.

Vähän erilaisen buffet-pöydän saa kätevästi poke-tyyppisten kulhoruokien ympärille. Tarjolle voi kattaa erilaisia kulhoruokien aineksia, joista jokainen voi omaan kulhoonsa koota itselleen sopivan annoksen. Esimerkiksi hyrskykulhon kesäiset maut sopivat loistavasti vaikkapa juhannuksen juhlapöytään.

Näin kokoat kulhoruoan
1. Hiilarit pohjalle. Kulhoruoan pohja kannattaa rakentaa (täysjyvä)hiilihydraateille, kuten esimerkiksi rikotuille kaura- tai ohrasuurimoille, kvinoalle, tattarille tai perunoille.
2. Pohjan päälle proteiinia. Pieni annos kananmunaa, kalaa, lihaa, palkokasveja tai muuta kasviproteiinia sopii seuraavaan kerrokseen.
3. Värikkäitä kasviksia. Ne sopivat kulhoon sekä tuoreena että kypsennettynä. Valikoi eri värejä, jolloin saat kauniin kokonaisuuden.
4. Kruunaa kastikkeella. Esimerkiksi öljypohjainen pirteä kastike tai tuhdimpi kermaviilikastike mehevöittää ruoan. Älä kuitenkaan liioittele, raaka-aineet eivät pääse oikeuksiinsa, jos ne uivat kastikkeessa.
5. Viimeistele. Ripottele siemeniä, pähkinöitä tai tuoreita yrttejä koristeeksi. Muista myös luonnosta löytyvät villiherkkumme ja syötävät kukat.