Kainuun vuoden 2018 maisematekotunnustus Tipasojan luontopolulle

2 min read

Uutinen

Tipasojan kyläyhdistyksen toteuttama Tipasojan luontopolun uudistaminen

Tipasojan luontopolku 8

Kainuun vuoden maisematekotunnustus Tipasojan luontopolun uudistamiselle

Maa- ja kotitalousnaiset järjesti Vuoden maisemateko -kilpailun nyt neljännen kerran. Maisemateko on teko, joka nostaa esille paikallisen kulttuuriympäristön arvoja ja ominaispiirteitä, lisää yhteisöllisyyttä ja edistää kohteen säilymistä tuleville sukupolville kestävällä tavalla. Vuoden 2018 teemaa ”Laita hyvä kiertämään” oli lupa toteuttaa vapaasti.

Maakunnalliset voittajat valittiin sidosryhmäyhteistyöllä, Kainuun raatiin kuuluivat Kainuun maa- ja kotitalousnaisten maiseman- ja luonnonhoidon asiantuntijan lisäksi Kainuun Museon ja Kainuun Ely-keskuksen edustajat. Kolmen vahvan ehdokkaan joukosta nousi yksimielisesti voittajaksi Raati kehui teon yhteisöllisyyttä ja tapaa hyödyntää olemassa olevia resursseja. Teko nostaa hyvin esille paikallisen kulttuuriympäristön arvoja ja ominaispiirteitä, ja reitillä on helppo liikkua myös lasten kanssa. Digitaaliset kohdetiedot säästävät materiaaleja ja ovat helppo pitää ajan tasalla.

Välikosken maatilamatkailuyritys perusti 1980-luvulla Tipasojan Törmänkankaalle helppokulkuisen, noin 3,5 km pitkän luontopolun majoittujien, yritysten- ja leirikoululaisten vierailukohteeksi. Yrittäjien luopuessa yritystoiminnasta vuosituhannen vaihteessa polku jäi vähemmälle käytölle. Tipasojan kylällä heräsi pari vuotta sitten ajatus luontopolun uudelleen eloon herättämiseksi.

Reittiä on raivattu talkoilla ja reittimerkkejä ja kohdetietoja uudistettu. Reitin puolivälin hienoon maisemakohtaan on rakennettu yksinkertainen luontoon sopeutuva taukopaikka. Ihminen on jättänyt jälkensä alueelle jo kivikaudella. Tervahaudat ja jäänteet jäkälälaatikosta, sekä egyptinparruista kertovat omalta osaltaan alueen historiasta. Maisemahistoria jääkauden ja tuulen muovaamine pinnanmuotoineen tulee selkeästi reitillä esille.

Sotkamon kunta on suhtautunut luontopolun uudistamiseen myönteisesti ja avustanut info-taulun hankkimisessa reitin alkuun. Tänä päivänä polku on kaikkien luonnossa liikkumista kiinnostuneiden käytössä ja sen tiedot opaskarttoineen löytyvät Sotkamon kunnan www-sivuilta. Virallisia luontopolun avajaisia vietettiin syyskuussa 2018.

Kaikkiaan kilpailuun tuli 17 maakunnasta yli 50 ehdotusta. Maakunnalliset voittajat kilpailevat valtakunnallisesta tunnustuksesta, joka julkistetaan marraskuun 2018 lopussa Maa- ja kotitalousnaisten varsinaisessa kokouksessa Musiikkitalossa Helsingissä.

Vuonna 2017 valtakunnallisen ”Itsenäisyyden merkit maisemassa”-teemaisen kilpailun voitti Vienan reitti Suomussalmelta. Ensi vuoden kilpailun teemana on ”Suuret Suomalaiset vieraslajitalkoot”. Opetus- ja kulttuuriministeriö tukee kilpailua.

Lisätiedot:

Reittikartta ja opastekstit https://www.sotkamo.fi/vapaa-aika/liikuntatoimi/lahiladut-ja-reitit/

Aino Lukkarinen, Tipasojan kyläyhdistys p. 040-773 0274

Teuvo Oikarinen, Välikosken maatilamatkailuyrityksen ex. yrittäjä, luontopolun perustaja p. 0400-187 042

Mariko Lindgren, maiseman- ja luonnonhoidon asiantuntija, Kainuun Maa- ja kotitalousnaiset p. 043 827 2308

Liisa Korhonen, raadin edustaja, Kainuun Ely-keskus p. 040-774 383