Joulun juhlavat kalaruuat

1 min read

Runsas kalapöytä aloittaa aattoaterian.

Runsas kalapöytä aloittaa aattoaterian. Maustepaahdettu lohi, haukiterriini ja muut kalaherkut vievät kielen mennessään ja tuovat joulun!

”Graavikalat ja sillit kuuluvat monien jouluperinteeseen, mutta välillä on hauska tuoda joulupöytään jokin täysin uusi kalaherkku tai tuunata hieman vanhaa”, kannustaa kehityspäällikkö Katja Pethman, Maa- ja kotitalousnaisten Keskuksesta.
Alkupaloista tulee kiinnostava kokonaisuus, kun tarjoat eri tavoin kypsennettyä ja maustettua kalaa. Muutama erilainen kylmä kalaruoka riittää hyvin alkupalaksi. Varaa alkupalakaloja noin 100 grammaa ruokailijaa kohden. Jos tarjoat kalaa pääruokana, varaa sitä noin 150–200 grammaa henkeä kohden.
”Joulupäivällinen on usein todella runsas, joten kylmät kalaruuat voi hyvin tarjota myös aaton tai joulupäivän lounaana. Tarjoa lisäksi esimerkiksi salaattia, hyvää leipää ja perunoita”, Pethman vinkkaa.

Säilytä oikein

  • Säädä jääkaappi ennen kauppareissua riittävän kylmäksi ja vältä oven turhaa aukomista.
  • Tuoreet ja tyhjiöpakatut kalat sekä mäti tulisi säilyttää alle kolmessa asteessa.
  • Laita kalaruuat jääkaapin kylmimmälle hyllylle. Kalan ja mädin alle voi laittaa muutaman kylmäpatterin pakkasesta.
  • Avatut kalatuotteet tulee käyttää mahdollisimman pian, esimerkiksi sulatettu mäti säilyy jääkaapissa alle vuorokauden.
  • Suunnittele määrät syöjien mukaan ja nosta joulupöytään vain se määrä kalaruokaa, joka tulee sillä aterialla varmasti syödyksi.

Lisätietoja

Katja Pethman
kehityspäällikkö, ruoka ja ravitsemus
Maa- ja kotitalousnaisten Keskus
puh. 040 526 4619
katja.pethman@maajakotitalousnaiset.fi