Järjestötoiminta koronapandemian aikana

2 min read

Uutinen

Varaudu viisasti

89819158 2939507842754659 2189936625172086784 o

13.3.2020

Etelä-Suomen maa- ja kotitalousnaiset noudattavat koronavirusepidemian osalta viranomaisten ja ProAgria Keskusten Liiton ohjeita ja suosituksia. Piirikeskuksen järjestämät tapahtumat, joita ei voi korvata etäyhteydellä perutaan toistaiseksi koronaviruksen COVID-19 takia.

Uuden koronaviruksen aiheuttama COVID-19 –tartuntatautiepidemia on Maailman terveysjärjestön WHO:n ilmoituksen 11.3. mukaan laajennut pandemiaksi eli maailmanlaajuiseksi epidemiaksi. Pienillä teoilla voi kuitenkin tehdä paljon. Hyvän käsi- ja yskimishygienian noudattaminen on paras tapa suojautua koronavirukselta ja miltä tahansa hengitystieinfektiolta. Kotona on hyvä olla varalla elintarvikkeita, mikäli sairastuneena ei pääse kauppaan täydentämään varastoja. Koronaviruksen suurin riskiryhmä ovat ikääntyneet ja pitkäaikaissairaat. Asiassa ei kuitenkaan kannata ottaa turhia riskejä. Korona on erittäin herkästi tarttuvaa.

Yhdistykset voivat päättää toiminnan jatkamisesta oman harkintansa mukaan, elleivät terveysviranomaiset toisin ohjeista. Kannattaa kuitenkin varmistaa, että kenelläkään ei ole flunssa ja kaikki haluavat kokoontua. Tapahtumien, esimerkiksi kevätkokousten siirtäminen myöhempään ajankohtaan on suositeltavaa, vaikka yhdistyksen säännöissä on määritelty aikarajat kokouksen pitämiselle. Jo valtioneuvoston 16.3.2020 antama asetus valmiuslaista antaa tähän perusteet, erityisesti yli 10 hengen yleisötilaisuuksien välttäminen sekä velvoite turvata yli 70 vuotiaiden terveys karanteeninomaisesti. Kun kyseessä on Force majeure eli pakottava tilanne jäsenten terveys menee yhdistyksen sääntöjen edelle.
16.3.2020
Suomen hallitus on päättänyt rajoittaa julkisia kokoontumisia kymmeneen henkilöön. Samalla tarpeetonta oleskelua julkisissa tiloissa rajoitetaan. Muun muassa valtion ja kuntien museot, teatterit, harrastustilat, uimahallit, kulttuuritalot, kirjastot ja nuorisotilat suljetaan.
Ohjeita ja neuvoja:

Terveyden ja hyvinvoinninlaitos (THL)

Käsienpesuohjeistus THL

Kolmen päivän kotivara

ProAgrian asiakaspalvelun ohjeistus

Tiedustelut järjestöpäällikkö Jenni Kunnaala p. 040 528 8610 jenni.kunnaala@maajakotitalousnaiset.fi