Äänestä Suomelle kansallisruoka!

2 min read

Uutinen

100-vuotias Suomi saa herkullisen syntymäpäivälahjan.

Mkn artikkeli kansallisruoka etusivukuva elosaatio

100-vuotias Suomi saa herkullisen syntymäpäivälahjan. Suomelle valitaan kansallisruoka. Äänestyksen taustalla ovat Elo-säätiö, MTK, Maa- ja kotitalousnaiset ja monia muita ruoka-alan järjestöjä.

Ensimmäisessä vaiheessa kerätään ehdotuksia kansallisruoaksi. Näistä ehdotuksista raati valitsee kaksitoista finalistia, joista jokainen on kansallinen ruoka-aarre. Aarteista valitaan kansanäänestyksellä vuoden 2017 alussa julkistettava kansallisruoka.

Ehdota omaa suosikkiasi sivuilla kansallisruoka.fi

Ruokakulttuurimme on täynnä aarteita

Suomi on ollut erilaisten alueellisten vaikutteiden sulatusuuni, jossa monet idästä ja lännestä tulleet vaikutteet on vuosisatojen aikana muokattu omaan maahan ja suuhun sopiviksi. Meillä on omaperäisiä valmistustapoja ja raaka-aineita, joista on syytä olla ylpeä. Maassamme syödään ruokalajeja, jotka ovat tyypillisiä vain meille, joko koko Suomessa tai jollakin alueella. Me suomalaiset olemme olleet vaatimattomia upean ruokakulttuurimme suhteen.

Suomen juhlavuosi on ainutlaatuinen tilaisuus nostaa esiin kansalliset ruoka-aarteet ja valita parhaiden herkkujen joukosta yksi yhteinen kansallisruoka.

Kansallisruokaäänestyksellä halutaan lisätä keskustelua suomalaisesta ruoasta. Innostuksen ja ymmärryksen omaa ruokaamme kohtaan halutaan kasvavan vielä juhlavuoden jälkeen.

Suolaista tai makeaa suosikkiaan voi ehdottaa Suomen kansallisruoaksi 21.6.-30.9.2016 välisenä aikana www.kansallisruoka.fi -verkkosivuilla. Kansallisruokaraati valitsee ehdotuksista kaksitoista finalistia, joista valitaan 3.10.-6.12.2016 järjestettävällä kansanäänestyksellä Suomen kansallisruoka. Äänestyksen tulos julkistetaan tammikuussa 2017.

Raati valitsee finalistit

Järjestöjen yhteistyössä kokoama kansallisruokaraati koostuu suomalaisen ruokakulttuurin asiantuntijoista. Raadin tehtävänä on varmistaa, että valittavat finalistit edustavat monipuolisesti suomalaista ruokakulttuuria tarinoiltaan, raaka-aineiltaan ja valmistustavoiltaan.

Raatiin kuuluvat Maa- ja kotitalousnaisten puheenjohtaja Maija Silvennoinen, ravitsemusneuvottelukunnan pääsihteeri Arja Lyytikäinen, Satokausikalenterin perustaja Samuli Karjula, Marttojen toiminnanjohtaja Marianne Heikkilä, Finnjävel-ravintoloitsija Henri Alén, ruokakulttuurin professori Johanna Mäkelä, historioitsija ja kirjailija Lasse Lehtinen, Svenska Litteratursälskapetin arkistonhoitaja Yrsa Lindqvist, Suomen Gastronomien Seuran puheenjohtaja Kim Palhus, Mondo-lehden päätoimittaja Kati Kelola sekä MTK:n ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi ja ELO-säätiön johtaja Seija Kurunmäki.

www.kansallisruoka.fi

#kansallisruoka
#nationalrätt